JIM BEAM BOURBON 0,7L
Opis
Whiskey Jim Beam White Kentucky – lekki, łatwy i przyjemny Bourbon, o światowej sławie.
Nie trzeba być znawcą alkoholi, żeby z daleka rozpoznać tę kanciastą butelkę z białą etykietą. Jim Beam White Kentucky, bo to o nim mowa, jest najpopularniejszym bourbonem na świecie o najbardziej typowych dla tego trunku nutach zapachowo-smakowych. Powstaje z zacieru, który składa się w:
- 75% z kukurydzy
- 13% z żyta
- 12% ze słodu jęczmiennego.
Jim Beam White Kentucky przez 4 lata leżakuje w mocno opalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Niezastąpiony w koktajlach na bazie bourbonu. Dobrze smakuje również na lodzie lub w shotach. Jeśli ktoś nigdy nie próbował amerykańskiej whiskey to Jim Beam White Kentucky jest idealny na ten pierwszy raz!
Co charakteryzuje whiskey Jim Beam White Kentucky?
- Zapach: przyjemny, aromaty słodkiej kukurydzy z masłem, wanilii, pikantnego cynamonu i tostowanej beczki;
- Smak: łagodny i słodki, pełen nut wanilii, karmelu, kukurydzy oraz opalanej beczki
- Finisz: średniej długości z posmakiem miodu, słodkiej wanilii i kukurydzy, wykończony pikantnymi, korzennymi przyprawami.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem whiskey Jim Beam White Kentucky.
Gold Rush
Składniki:
- 60 ml whiskey Jim Beam White Kentucky
- 20 ml płynnego miodu
- 20 ml soku ze świeżej cytryny
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki do shakera. Następnie dokładnie je wymieszaj. Podawaj w szklance typu old fashioned.
Jaka jest historia marki Jim Beam?
To prawdziwie amerykańska success story. Twórcą jednej z najpotężniejszych obecnie alkoholowych marek był Johannes Böhm – imigrant pochodzenia niemieckiego, który w latach 90. XVIII stulecia zajął się destylacją whiskey. W tamtym czasie zmienił on też nazwisko na bardziej amerykańsko brzmiące – Beam.
Jego dzieło kontynuuje już siódme pokolenie rodziny Beam. Nazwę marka zawdzięcza czwartemu pokoleniu Beam'ów, kiedy to zarządzanie firmą przejął James Beauregard Beam. Unowocześnił on i rozbudował destylarnię, która przetrwała nawet ciężkie czasy prohibicji.
Jego następca – Jeremiah poprowadził destylarnię w równie ciężkich czasach II wojny światowej, po której zakończeniu pozyskał inwestorów i otworzył drugą destylarnię w Bostonie. Kolejny Beam – Noe Booker pracował jako Master Distiller aż 40 lat. Zapoczątkował on jako pierwszy produkcję bourbona w małych partiach, które dzisiaj określamy jako small batch.
Aktualnie firma nosi nazwę Beam Suntory i wchodzi w portfolio japońskiego giganta Suntory Holdings Limited. Produkty Jim Beam sprzedawane są w ponad 200 krajach świata, a w jego magazynach leżakuje jednocześnie ponad 3 miliony beczek. Promotorem i twarzą marki jest Freddie Noe Beam – reprezentant siódmego pokolenia rodziny.
Dane techniczne
RODZAJ WHISKY | BOURBON USA |
KRAJ WHISKY | USA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |