JIM BEAM DOUBLE OAK BOURBON 0,7L
Opis
Jim Beam Double Oak Twice Barreled Bourbon – podwójnie starzony w mocno opalanych beczkach klasyczny bourbon.
Jim Beam Double Oak Twice Barreled Bourbon to doskonały przykład na to jak wielki wpływ na aromat i smak whiskey ma leżakowanie w beczkach. Powstaje na bazie Jim Beam White. Ma taki sam skład zacieru: 75% kukurydzy, 13% żyta i 12 % jęczmiennego słodu. Po 4-letnim leżakowaniu w beczkach nie trafia jednak do butelek, lecz po raz drugi, również do mocno wypalanych beczek z amerykańskiego dębu.
Dzięki temu osiąga głębszy i pełniejszy smak oraz bardziej złożony aromat. Nie mamy informacji na temat czasu powtórnego starzenia. Gotowy produkt butelkowany jest z mocą 43% alkoholu w nowe, odróżniające się od klasycznych nieco spłaszczone butelki z elegancką, ciemną etykietą. Jim Beam Double Oak warto spróbować w czystej postaci lub on the rocks. Ciekawym doświadczeniem będzie porównanie go z Jim Beam White. Mocniejsze nuty smakowe świetnie podkreślą smak cocktaili.
Co charakteryzuje Jim Beam Double Oak Twice Barreled Bourbon ?
- Barwa: ciemny bursztyn;
- Zapach: skoncentrowany i słodki, wanilia, palona beczka, mleczna czekolada, krówki, dojrzały banan, odrobina skóry i suszonych śliwek;
- Smak: pełny i gładki, wanilia, karmel, korzenne przyprawy, skóra, krem waniliowy, odrobina kakao;
- Finisz: dość trwały, karmel i wanilia zaostrzone nutą przypraw i opalanej beczki.
Dla miłośników cocktaili: New York Sour.
Whiskey z winem !? - na pozór dziwne zestawienie, ale dla odważnych
New York Sour – W shakerze mieszamy 60ml Jim Beam Double Oak Twice Barreled Bourbon, 20ml syropu cukrowego, 20ml soku ze świeżej cytryny. Wlewamy na dużą kostkę lodu do szklanki old fashioned i na koniec dodajemy 20ml czerwonego, wytrawnego wina. Mieszamy i dekorujemy pomarańczową skórką.
Jaka jest historia marki Jim Beam ?
To prawdziwie amerykańska success story. Twórcą jednej z najpotężniejszych obecnie alkoholowych marek był Johannes Böhm – imigrant pochodzenia niemieckiego, który w latach 90-tych XVIII stulecia zajął się destylacją whiskey. Zmienił nazwiska na bardziej amerykańsko brzmiące Beam.
Jego dzieło kontynuuje już siódme pokolenie rodziny Beam. Nazwę marka zawdzięcza czwartemu pokoleniu Beam'ów, kiesy zarządzanie firmą przejął James Beauregard Beam. Unowocześnił i rozbudował destylarnię, która przetrwała nawet ciężkie czasy prohibicji. Jego następca – Jeremiah poprowadził destylarnię w równie ciężkich czasach II wojny światowej, po której zakończeniu pozyskał inwestorów i otworzył drugą destylarnię w Bostonie. Kolejny Beam – Noe Booker pracował jako Master Distiller aż 40 lat. Zapoczątkował on jako pierwszy produkcję bourbona w małych partiach, które określamy small batch.
Aktualnie firma nosi nazwę Beam Suntory i wchodzi w portfolio japońskiego giganta Suntory Holdings Limited. Produkty Jim Beam sprzedawane są w ponad 200 krajach świata, a w jego magazynach leżakuje jednocześnie ponad 3 miliony beczek. Promotorem i twarzą marki jest Freddie Noe Beam – reprezentant siódmego pokolenia rodziny.
Obsługa firm B2B.
Uwielbiamy pracę z Klientami indywidualnymi i w tym celu szkolimy naszych doradców, jednak istotną częścią naszych działań jest również obsługa biznesu (B2B).
Naszymi Klientami są korporacje, banki, agencje marketingowe i firmy prywatne, którym pomagamy w doborze odpowiednich upominków, zaopatrzenia eventów czy ekskluzywnych prezentów biznesowych. Aby nawiązać kontakt, napisz na info@iconselection.pl – pomożemy dopasować rozwiązanie odpowiednie dla Twoich potrzeb.
Zapraszamy.
Dane techniczne
RODZAJ WHISKY | BOURBON USA |
KRAJ WHISKY | USA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 43% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |