
RUM BACARDI RESERVA OCHO 8YO 0,7L
Opis
Bacardi Reserva Ocho 8YO Rum – pełnia smaku dla koneserów.
Bacardi Reserva Ocho 8YO to niezwykły rum. Jego recepturę opracowali bracia Bacardi Masso równocześnie z powołaniem do życia marki Bacardi w 1862 roku. Jest uznawany za jeden z pierwszych blendowanych rumów świata. Zanim trafił na rynek, produkowany był w niewielkich ilościach – tylko dla członków najbliższej rodziny.
Ocho, w języku hiszpańskim osiem to okres leżakowania trunku w beczkach dębowych, gdzie nabiera intensywnej miedzianej barwy i wyjątkowo bogatego i złożonego smaku. Słodycz dojrzałych owoców tropikalnych łączy się z ciemniejszymi nutami korzennych przypraw i wędzonych śliwek.
Żeby w pełni docenić walory tego doskonałego rumu, warto degustować go bez dodatków. Aromat najlepiej uwydatni się w kieliszku typu „tulipan”. Oczywiście sprawdzi się też jak składnik klasycznego drinka.
Co charakteryzuje Bacardi Reserva Ocho 8YO Rum?
- Barwa: lśniąca, miedziana;
- Zapach: susz owocowy, cedrowe drewno, wanilia, pomarańcza, odrobina kawy espresso;
- Smak: cytrusy, przejrzałe banany, gałka muszkatołowa, wędzone śliwki, wanilia, odrobina imbiru;
- Finisz: długi, słodko-gorzka pomarańcza pokreślona egzotycznymi, lekko pikantnymi przyprawami.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Bacardi Reserva Ocho 8YO Rum.
Spróbujmy drinka stworzonego przez Audrey Saunders – kobietę barmana słynącą z nietuzinkowych połączeń. Audrey chętnie łączyła mocne alkohole z szampanem lub musującym winem.
Old Cuban
Składniki:
- 50 ml rumu Bacardi Reserva Ocho 8YO
- 60 ml Prosecco
- 30 ml soku z limonki
- 20 ml syropu cukrowego
- 2 krople Angostura Bitters
- kilka listków świeżej mięty
Podanie:
Wymieszaj ze sobą rum, sok z limonki, syrop cukrowy i bitter. Schłodzone składniki przelej do dużego, szerokiego kieliszka i dopełnij również schłodzonym Prosecco. Na koniec udekoruj listkami świeżej mięty. Na zdrowie!
Jaka jest historia marki Bacardi ?
Dzieje marki związane są z burzliwą historią Kuby. Firmę założyło dwóch braci - Facundo i Jose Bacardi Masso, emigrantów z Hiszpanii. Jako pierwsi postanowili wyprodukować rum wysokiej jakości, który zainteresuje bardziej wymagających konsumentów.
Założona w 1862 roku destylarnia okazała się przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę", a nazwa marki stała się niemal synonimem kubańskiej specjalności. Kolejny etap dynamicznego rozwoju Bacardi to początek XX wieku, po odzyskaniu niepodległości przez Kubę. Powstały wówczas zagraniczne oddziały firmy – w USA i w Hiszpanii.
Okres prohibicji w Stanach Zjednoczonych, który pogrążył większość producentów i importerów alkoholu dla Bacardi okazał się wielkim sukcesem. Kuba stała się rozrywkową stolicą dla Ameryki. Tłumnie przybywający na Kubę, która reklamowała się jako "miejsce, gdzie będziesz kąpać się w rumie" turyści, wśród nich znani aktorzy, pisarze i muzycy spopularyzowali nie tylko sam rum, ale kultowe cocktaile takie jak Cuba Libre czy Daiquiri.
W Hawanie Bacardi zbudowało nowoczesny wieżowiec, powstały też kolejne filie w Puerto Rico i w Meksyku. Kubańska rewolucja komunistyczna położyła kres działalności firmy w Santiago de Cuba. Pomimo utraty majątku i destylarni na Kubie, Bacardi nadal poszerzało działalność. Przedsiębiorcy zdążyli zarejestrować markę, wraz z symbolem firmy-czarnym nietoperzem.
Siedziba zarządu Bacardi aktualnie znajduje się na Bahamach, a główna destylarnia prowadzi produkcję w Puerto Rico. Bacardi jest jedną z nielicznych, a zarazem największą firmą alkoholową pozostającą od sześciu pokoleń pod zarządem tej samej rodziny. To prawdziwy gigant, którego produkcja przekracza 200 milionów butelek rocznie.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ RUMU | PUERTO RICO |