RUM BOTUCAL RESERVA EXCLUSIVA 0,7L + TUBA
Opis
Rum Botucal Reserva Exclusiva – Czym jest ten niesamowity trunek z Ameryki Południowej?
Botucal Reserva Exclusiva znany również pod nazwą Diplomatico Reserva Exclusiva to mieszanka ekskluzywnych rezerw rumów, która produkowana jest w Wenezueli ze starannie wyselekcjonowanych komponentów. Każdy z trunków wchodzących w skład powstałego rumu leżakuje nawet przez dwanaście lat.
Osobami odpowiedzialnymi za kreacje rumu Botucal Reserva Exclusiva są Master Blenderzy destylarni Diplomatico. W rezultacie powstaje wyjątkowy i doskonale zrównoważony trunek, co sprawiło, że ten wielokrotnie nagradzany rum stał się punktem odniesienia dla koneserów i miłośników wyśmienitych alkoholi na całym świecie.
Botucal wzięło się od słowa Botuka, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „Zielone wzgórza”. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, trunek ten znany jest również pod oryginalną nazwą – Diplomatico, która nadal obowiązuję na całym świecie z wyjątkiem 4 miejsc, w tym w Polsce. A wszystko przez to, że termin ten został już opatentowany przez inne marki.
Co charakteryzuje rum Botucal Reserva Exclusiva?
- Zapach: przyjemny, pełen aromatów skórki pomarańczy, toffi, wanilii i lukrecji;
- Smak: gładki i słodkawy z nutą krówki, wanilii, toffi, cukru trzcinowego oraz skórki pomarańczy;
- Finisz: długi.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem rumu Botucal Reserva Exclusiva.
Old Fashioned
Składniki:
- 50 ml rumu Botucal Reserva Exclusiva
- 5 ml syropu cukrowego
- 3 krople Angostura bitters
- lód
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki do shakera i dokładnie wymieszaj. Drinka przecedź do szklanki typu Old Fashioned. Na zdrowie!
Czyja podobizna widnieje na butelce rumów Botucal?
Osoba widniejąca na rumach to Don Juan Meléndez („Don Juancho”) – postać, która zainspirowała powstanie marki Botucal. Jako miejscowy szlachcic wkładał on całe serce w badanie źródeł, składników oraz metod kryjących się za wieloma różnorodnymi smakami rumów i innych tradycyjnych napojów.
Zgodnie ze swoimi wartościami i przekonaniami, Don Juancho zainteresował się również czynnikami, które wpływają na produkcję rumu, jednocześnie biorąc pod uwagę ochronę środowiska. Dziś marka Botucal nosi portret Don Juancho i kieruje się pasją oraz wartościami, które były jego znakiem rozpoznawczym.
Z jakich składników komponowane są rumy Botucal?
Destylarnia marki Botucal zwana DUSA (Destilerías Unidas SA) wykorzystuje do dziesięciu różnych odmian trzciny cukrowej. Najważniejsze 3 odmiany, które używane są w większości produkcji to Romana, Wenezuela i Canal Point.
Rumy Botucal produkowane są z melasy z trzciny cukrowej i miodów z trzciny cukrowej. Melasa używana jest do produkcji lekkich trunków, natomiast miody z trzciny cukrowej do bardziej złożonych rumów. Oba składniki pozyskiwane są z wysokim stężeniem cukru, ale o niskiej zawartości popiołu i małej lepkości. DUSA dodatkowo hoduje i utrzymuje własny szczep drożdży, które służą do przekształcania cukru w alkohol w procesie fermentacji.
Jak wygląda proces produkcji rumów Botucal?
Marka Botucal przykuwa wielką uwagę do produkcji swoich rumów. W pierwszym etapie, zwanym fermentacją, powstaje alkohol. Lekkie rumy z melasy wymagają krótkiego fermentowania, czyli około jednego dnia. U średnich i złożonych trunków, wytwarzanych z miodu, proces zaczyna się dopiero po dwóch dniach.
Destylacja odbywa się przy użyciu różnorodnych metod, w tym różnych naczyń - destylatorów kolumnowych (lekkie rumy), kotłów wsadowych (rumy pośrednie) oraz alembików, stosowanych do bardziej złożonych trunków.
Do dojrzewania rumów destylarnia używa różnych typów beczek, głównie po bourbonie i whisky single malt. Jednak do dwóch produktów – Diplomatico Single Vintage i Ambassador, stosowane są beczki po hiszpańskim winie wzmacnianym – Sherry Pedro Ximénez oraz Oloroso.
Po procesie starzenia, Maestro Ronero* destylarni – Tito Cordero wraz ze swoim zespołem mieszają ze sobą dojrzałe destylaty, pochodzące z różnych metod destylacji, aby stworzyć wyjątkowe i złożone rumy.
*Maestro Ronero odpowiada za nadzorowanie całego procesu produkcji, a zwłaszcza tworzenie rumów, które zachowują najlepszą równowagę oraz krągłość smaków i aromatów.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ RUMU | WENEZUELA |