Producenci

WINO PORTO TAYLORS 10YO TAWNY 0,75L

Dostępność: brak towaru
Cena: 169,00 zł 169.00
ilość szt.
Zyskujesz 338 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: TAYLOR'S
Kod produktu: WINO 370

Opis

Jak prezentuje się wino Porto Taylor’s 10YO Tawny?

Wino Porto Taylor’s 10YO Tawny – czerwone, słodkie wino produkowane w regionie Douro w Portugalii. Jest to kupaż 10-letniego wina ze starymi rezerwami. Jedno z najlepszych 10-letnich win Porto na świecie. Jest świetnym przykładem łagodnego i eleganckiego stylu. Stworzony do natychmiastowego picia po zabutelkowaniu.

Wino Porto Taylor’s 10YO Tawny przez 10 lat dojrzewa w sezonowanych beczkach o pojemności 630 litrów. Podczas starzenia wino stopniowo nabiera bursztynowego koloru, powoli rozwijając złożone, łagodne smaki, które są znakami rozpoznawczymi Porto Tawny.

Taylor’s łączy wspaniałe 10-letnie Porto z rezerwami win dojrzewających w chłodnych i cichych piwnicach firmy, tzw. Lożach, w Porto.

Jakie cechy wyróżniają Wino Porto Taylor’s 10YO Tawny?

  • Rodzaj – czerwone, słodkie;
  • Kolor – głęboki, ceglany czerwony z bursztynowymi refleksami;
  • Zapach – bogaty, dojrzałe owoce jagodowe z delikatną pikantnością, subtelne nuty czekolady, toffi oraz dębu;
  • Smak – gładki i jedwabisty, pełen niuansów figowych oraz dżemowych.

Food Pairing.

Wino Porto Taylor’s 10YO Tawny to pyszne wino deserowe, które szczególnie dobrze komponuje się ze smakami migdałów, owoców jagodowych oraz gorzką czekoladą. Również sprawdzi się, jako dodatek do bogatych serów z niebieską pleśnią. Doskonale spełni rolę deseru po posiłku z miską prażonych migdałów.

Jak powstaje Porto w winnicy Taylor’s?

Wino portugalskie Porto produkowane jest podobnie do innych win. Winogrona zbierane są ręcznie w połowie września. Są to tradycyjne odmiany występujące w regionie Douro w Portugalii. Po zebraniu winogrona transportowane są do winnicy na małych tacach, tak aby były zachowane w idealnym stanie.

Następnie winogrona tłoczone są w sposób tradycyjny poprzez ich deptanie w granitowych zbiornikach. Badania w firmie Taylor’s wykazały, że pomimo kosztowności i pracochłonności tej metody, jest ona najlepszym sposobem na osiągnięcie płynnego i delikatnego ekstraktu.

Po zakończonej fermentacji wino przelewa się do zbiornika, gdzie dolewany jest czysty, młody destylat z winogron o zawartości alkoholu 77%. Zanim wino zostanie zabrane do piwnic, jest ono oceniane przez załogę firmy. Taki zabieg ma na celu określenie, do którego rodzaju Porto będzie ono wykorzystane.

W zależności od oceny wino zostaje umieszczone w kadziach, bądź beczkach, gdzie rozpoczyna się proces dojrzewania. Po skończonej maturacji wino jest rozlewane do butelek, gotowe do natychmiastowego spożycia.

Jak zostać niezależną firmą przez IV wieki? – historia winnicy Taylor’s.

Firma Taylor’s jest niezależna już od pierwszych dni istnienia. Teraz gdy funkcjonuje na rynku już IV wiek, stała się jedną z najbardziej cenionych i zabytkowych winiarni na świecie. Osiągnięto to dzięki wytrwałości, pasji oraz wielkiemu zaangażowaniu kolejnych pokoleń.

Wszystko zaczęło się w 1692 roku, kiedy do Portugalii przybył angielski kupiec – Job Bearsley. Rodzina Bearsleyów prowadziła firmę przez kolejne dziesiątki lat, do czasu kiedy zmarł Francis Bearsley – wnuk Joba Bearsleya. Przeżył on wszystkich swoich braci. Podczas tej długiej kadencji, nie tylko zabezpieczył majątek pierwszych trzech pokoleń, ale także kierował firmą w czasach zawirowań i zmian. Obejmowały one kryzysowe lata 50. XVIII wieku, których kulminacją było stworzenie przez markiza Plombala w 1756 r. monopolistycznej spółki regulującej handel portowy.

Zięciowie Francisa Bearsleya nie nadawali się do kierowania firmą. Jedyną osobą, która zajęła się firmą w Londynie, był Francis Gray – wnuk Francisa Bearsleya. Sytuacja stała się poważna, ponieważ były to lata wojen napoleońskich. Aby zabezpieczyć cały brytyjski dobytek, musieliby przenieść własność do przyjaznej firmy spoza Wielkiej Brytanii lub, w przypadku win, zorganizować tam wysyłkę.

Na szczęście w siedzibie w Porto pracował przedsiębiorczy Amerykanin pochodzenia tureckiego – Joseph Camo. Jako obywatel amerykański, Francuzi nie uważaliby go za wroga, a majątek powierzony w jego ręce nie zostałby zagrabiony. Przedsiębiorczy Joseph Camo kupował wino już sześć dni przed wejściem Francuzów do Porto i wznowił działalność 21 dni po zajęciu miasta przez wojska Wellesleya – dowódcy brytyjskiego. Dzięki niemu rok 1809, który mógł okazać się katastrofalny dla firmy, okazał się wielkim sukcesem. W 1812 r. zrezygnował ze współpracy w celu realizacji innych interesów, kierując się do Londynu, a następnie do Francji gdzie zmarł w 1816 roku.

Kluczową rolę w historii firmy odegrał Joseph Taylor. W trakcie swojej kadencji, oprócz nadania nazwy firmie, wypełnił lukę między erą Bearsleyów a przybyciem Yeatmanów, których potomkowie do dziś prowadzą firmę.

Skierował on firmę na handel wyłącznie porto, przy czym zapewnił, że pomimo trudnych czasów nikt nie będzie w stanie dorównać reputacji marki Taylor’s. W 1835 r. jego stan zdrowotny znacznie się pogorszył, przez co zaczął zajmować się kwestią przekazania firmy. Wybór padł na dwóch przedsiębiorczych członków handlu winem. Jednym z nich był wieloletni klient Taylora – Morgan Yeatman.

Tak zaczęła się kadencja rodziny Yeatmanów, którzy pokonali filokserę, zakupili winnicę Quinta de Vargellas, należącą dziś do wielkich winnic świata oraz sprawili, że Porto Taylor’s jest jednym z najlepszych Porto na świecie.

 

 

Wino zawiera siarczyny.

Dane techniczne

WINO POLECANE DLA ŚREDNIOZAAWANSOWANYCH
SZCZEP WINOROŚLI KUPAŻ PORTO
REGION WINA DOURO
WYTRAWNOŚĆ SŁODKIE
KRAJ POCHODZENIA WINA PORTUGALIA
KOLOR WINA CZERWONE
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE 20%
POJEMNOŚĆ 0,75L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

9 marca 2020

Uwielbiam porto od Taylor's. Pierwszy raz próbowałam w Portugalii u producenta. Super, że jest dostępne w Polsce !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl