WINO PROSECCO CORNARO VALDOBBIADENE EXTRA DRY DOCG 0,75L
Opis
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry – aromatyczne Prosecco wysokiej klasy.
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry to półwytrawne wino musujące o pięknym kwiatowo-owocowym aromacie. Lubiane „bąbelki” powstają w wyniku naturalnej fermentacji w stalowych kadziach, po której wino trafia bezpośrednio do butelek. Jest to metoda Charmat, zwana również metodą Prosecco.
Wino pochodzi z położonych na wzgórzach w okolicach miasteczka Valdobbiadene winnic, w których są idealne warunki do uprawy szczepu Glera. Dzięki zawartości cukru 16g/l i owocowym nutom zadowoli nawet miłośników win słodszych.
Jak i do czego serwować Prosecco Cornaro?
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry powinno serwować się w temperaturze 6-8 stopni w podłużnych kieliszkach szampańskich. Wyraźna, owocowa słodycz pozwala podawać to znakomite wino do lekkich dań rybnych, owoców morza, sushi i niezbyt słodkich deserów. Doskonałe jako orzeźwiający aperitif.
Jak smakuje Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry ?
- Kolor: słomkowo-żółty z zielonkawymi refleksami;
- Zapach: dojrzałe owoce, kwiaty, gruszki, ananas;
- Smak: słodkie owoce, dojrzałe gruszki, ananas, odrobina miodu;
- Finisz: owocowy, ze słodkim, krągłym zakończeniem;
Trwałe, intensywne bąbelki !
Co oznacza gwarancję najwyższej klasy wina ? Oznaczenie D.O.C.G. gwarantuje to przepisami.
Przypominamy — idealna temperatura serwowania to 6-8 °C.
Jakie są dzieje marki Cornaro ?
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry powstaje w jednej z większych spółdzielni winiarskich – Cantina Montelliana. Historia włoskich spółdzielni zrzeszających drobnych producentów wina sięga końca XIX, a prawdziwy rozkwit przypadł na lata kryzysu przed II wojną światową. Trwa od do dziś – spółdzielnie winiarskie to aż 60% włoskiej, drugiej co do wielkości produkcji wina na świecie.
Cantina Montelliana utworzona została w roku 1956, należy do niej 450 członków uprawiających winorośl na powierzchni ponad 600 ha w regionie Treviso. Montelliana słynie z ekologicznego podejścia do upraw i nowoczesnych technologii perfekcyjnie połączonych z tradycją regionu. Linia win musujących Prosecco Cornaro jest jedną ze specjalności Cantina Montelliana.
Wino zawiera siarczyny.
Dane techniczne
WINO POLECANE DLA | POCZĄTKUJĄCYCH |
SZCZEP WINOROŚLI | GLERA |
REGION WINA | VENETO |
WYTRAWNOŚĆ | PÓŁWYTRAWNE |
KRAJ POCHODZENIA WINA | WŁOCHY |
KOLOR WINA | BIAŁE |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE | 11% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |
Maciej
Bardzo dobre prosecco, świetnie pasuje do sushi!!!