WINO VALIANO POGGIO TEO CHIANTI CLASSICO DOCG 0,75L
Opis
Wino Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG– dlaczego to Chianti jest tak szczególne?
Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG to wytrawne, czerwone wino z włoskiego regionu Chianti Classico w Toskanii. Produkowane jest z ręcznie zbieranych, 2 odmian winogron – Sangiovese (90%) oraz Merlot (10%).
Przez 12 miesięcy dojrzewa w dużych, dębowych beczkach. Kolejne 3 spędza w Barriques (małych, dębowych beczkach). Po przelaniu dojrzewa jeszcze przez 3 miesiące w butelce. Cały proces odbywa się w najstarszej winnicy w posiadłości Valiano.
Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG jest to jedyne czerwone wino, które zostało wybrane do wytwornego, głównego dania, podczas uroczystości wręczenia nagród Nobla 10 grudnia 2016 roku.
Idealna temperatura podania: 18°C.
Jakie cechy wyróżniają wino Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG?
- Rodzaj – czerwone, wytrawne;
- Kolor – ciemny, rubinowy;
- Zapach – wyrafinowany, dojrzałe śliwki, wiśniowe aromaty, kuszące pikantne nuty;
- Smak – bujny, elegancki, słodkie nuty dębowe zmieszane z gorzką czekoladą i dojrzałą maliną;
- Finisz – długi, posmak wiśni i tytoniu, okrągłe, przyjemne taniny.
Z czym serwować wino Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG?
Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG ma świetną kwasowość, wystarczającą ilość taniny oraz charakterystyczne, pikantno- dymne wykończenie, dzięki czemu jest najlepszym połączeniem z popularnymi włoskimi potrawami. Idealnie sprawdzi się z Lasagne, Spaghetti z kuleczkami mięsnymi w sosie pomidorowym, pizzą Pepperoni, Bruschettą oraz kurczakiem Parmigiana.
Kto wyprodukował wino Valiano Poggio Teo Chianti Classico DOCG?
Piccini to trwająca od 1882 roku historia 4 pokoleń rodziny, która przekazała wartości, pasję i wiedzę o winie. To firma związana z terytorium i tradycjami. Rodzina ma teraz pięć posiadłości we Włoszech:
- Fattoria di Valiano – wspaniała posiadłość w regionie Chianti Classico;
- Tenuta Moraia – posiadłość w Toskanii na wybrzeżu Maremma;
- Villa al Cortile – posiadłość w Montalcino (gdzie produkują Brunello);
- Regio Cantina – posiadłość w regionie Basilicata, specjalizująca się w produkcji Aglianico;
- Torre Mora – posiadłość w prestiżowej dzielnicy Etna Doc. na Sycylii.
Piccini jest dziś jednym z głównych producentów w Toskanii, a ich wina dystrybuowane są w około 80 krajach na całym świecie.
Posiadłość Fattoria di Valiano znajduje się w Castelnuovo Berardenga, na południu obszaru Chianti Classico. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „wartość”. W latach 60. XX wieku była własnością Prezydenta Republiki Włoskiej – Giovanniego Gronchi, a dziś należy do rodziny Piccini, która kupiła tę nieruchomość w 1995 roku.
Gospodarstwo obejmuje 230 hektarów ziemi, z czego 70 to wyspecjalizowane winnice. Uprawiane są tam przeróżne odmiany winogron, szczególnie Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Chardonnay. Winnice znajdują się 400 m n.p.m. i idealnie współgrają z glebą (gliniastą i kamienistą z naturalnym drenażem).
Wino zawiera siarczyny.
Dane techniczne
WINO POLECANE DLA | ŚREDNIOZAAWANSOWANYCH |
SZCZEP WINOROŚLI | SANGIOVESE |
REGION WINA | TOSKANIA |
WYTRAWNOŚĆ | WYTRAWNE |
KRAJ POCHODZENIA WINA | WŁOCHY |
KOLOR WINA | CZERWONE |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE | 13,5% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |
Marcin
Strzał w dziesiątkę ! Klasa.