WOODFORD RESERVE CHOCOLATE MALTED RYE 0,7L
Opis
Jak powstaje Bourbon Woodford Reserve?
Każda wyprodukowana butelka marki Woodford Reserve zainspirowana została historią bourbonu. Whiskey ta po raz pierwszy powstała w 1812 roku na terenie destylarni Woodford Reserve. Historia produkcji Bourbonów to historia Kentucky, a także część dziedzictwa Stanów Zjednoczonych. Pijąc ją, możecie poczuć kawałek tej tradycji oraz nieskazitelną sztukę wytwarzania tych trunków.
Wszystko zaczyna się od ziarna. Woodford Reserve wytwarzany jest w 72% z ziaren kukurydzy, 18% z żyta i 10% ze słodowanego jęczmienia. Ten wyjątkowy skład równoważy słodycz kukurydzy z ostrością żyta i orzechowością jęczmienia, tworząc bazę dla jednego z najsmaczniejszych bourbonów na świecie. Woda, której Woodford Reserve używa do produkcji swojej whiskey, pochodzi bezpośrednio z destylarni i jest naturalnie filtrowana przez osady wapienne znajdujące się pod nią.
To właśnie specyficzna mieszanka zbóż oraz woda dają wstępny produkt, jakim jest zacier – unikalny stempel każdej destylarni. Kolejnym etapem jest fermentacja. Destylarnia Woodford Reserve słynie z najdłuższego czasu przeprowadzania tego procesu w całej branży. Dodatkowy czas, w połączeniu z wyjątkowym zacierem oraz szczepem drożdży, tworzy wielką głębię charakteru i złożoną gamę smaków przyszłego bourbonu.
Doskonale wyważony smak Woodford Reserve pochodzi ze starannie przemyślanej mieszanki powstałej w procesie destylacji whiskey w dwóch typach destylatorów – pot stills oraz column stills. Żadna inna whiskey nie może pochwalić się taką kombinacją smakową. Ostatnim etapem, który wieńczy kreowanie bourbonu Woodford Reserve jest maturacja.
Proces ten polega na dojrzewaniu destylatu w nowych, zwęglonych beczkach z białego dębu amerykańskiego – własnej produkcji. Beczka jest kluczowym składnikiem tego procesu, który ma największy wpływ na smak, złożoność i równowagę końcowej whiskey. Dlatego też Woodford tworzy i wypala beczki w swojej własnej bednarni. Po napełnieniu beczek spędzają one określoną ilość czasu w wyjątkowych magazynach destylarni, aż do osiągnięcia upragnionego wieku bourbonu.
Dane techniczne
RODZAJ WHISKY | BOURBON USA |
KRAJ WHISKY | USA |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 45,2% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |