Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.
TEQUILA PATRON, CZYLI WZÓR DO NAŚLADOWANIA. (TEQUILA CZĘŚĆ II) 0
TEQUILA PATRON, CZYLI WZÓR DO NAŚLADOWANIA. (TEQUILA CZĘŚĆ II)

Tequila jest na tyle fenomenalnym trunkiem, że nie dało się nie rozpisać na jej temat. Dlatego też postanowiliśmy rozdzielić nasz wpis na dwie części. Te osoby, które nie czytały jeszcze poprzedniego wpisu, gorąco zachęcamy do zrobienia tego, ponieważ poruszyliśmy tam ważne kwestie, takie jak historia powstania tequili, krzywdzące mity z nią związane oraz odpowiedzialna degustacja tego trunku.

Jeżeli jednak posiedliście już tę wiedzę, to miło nam powitać Was w kolejnej – II części artykułu. Tym razem przyjrzymy się produkcji tequili, a także skupimy się na genialnym producencie, destylarni i marce. Mowa tu o pochodzącym z meksykańskiego Jalisco Patronie. Na pewno się nie zawiedziecie.

Czym jest Patron?

Patron jest to istniejąca od 1989 roku destylarnia, marka oraz producent jednej z najlepszych tequili na świecie, której produkcja osiąga tu ok. 2 milionów litrów rocznie. Nazwa destylarni z języka hiszpańskiego oznacza „wzór”, co już samo wiele mówi za siebie. Patron to w głównej mierze ludzie, którzy codziennie wkładają wielki wysiłek i całe swoje serce w produkcje tego trunku, co możemy wyczuć, smakując się w nim. Oprócz oryginalnej produkcji swojej tequili (o czym możecie przeczytać poniżej), Patron słynie również z dbałości o środowisko, które cieszy się tam ogromnym szacunkiem.

 

Dlatego też opracowali najnowocześniejszy system uzdatniania wody, aby po produkcji tequili odzyskiwać ją w najczystszej formie. Woda ta jest ponownie wykorzystywana w wieżach chłodniczych i do czyszczenia. Patron może być również dumny z tego, że jako pierwsza destylarnia tequili, zainstalowali rurociąg gazu ziemnego, który daje im główne źródło energii, dzięki czemu zmniejszyli emisje CO2.

Jak powstaje tequila Patron?

Najlepszy smak rozwija się powoli i naturalnie. Dlatego też produkcja tequili Patron od samego początku odbywa się bez chodzenia na skróty – używając wyłącznie wysokiej jakości surowców, dzięki którym produkty te uzyskują głębokie i złożone smaki. W dzisiejszych czasach coraz częściej napotykamy produkty w 100% wyprodukowane mechanicznie. Dlatego też wyjątkowe jest to, że w Haciendzie Patron Tequila, czyli miejscu, gdzie odbywa się cała magia, starają się jak najbardziej odejść od mechanizacji produkcji swoich tequil, stosując czasem niesamowicie pracochłonne i wymagające dużego wysiłku metody. Poniżej przedstawiamy etapy produkcji tequili Patron.

 

1. Produkty:

Wszystko zaczyna się od surowca, czyli niebieskiej agawy, zwanej również Agave tequilana weber, która pozyskiwana jest z położonego w meksykańskim Jalisco regionu Los Altos. Gleba występująca w tym miejscu to bogata w podtlenek żelaza mieszanka gliny i mułu, o wysokiej kwasowości. Dzięki takiemu podłożu roślina jest odporniejsza na warunki klimatyczne. Agawa pozyskiwana do produkcji tequili musi mieć co najmniej 8 lat. Jej zbieraniem zajmują się Jimadores, czyli profesjonalnie wyszkolone do tego osoby, które osobiście pracują dla destylarni Patron.

Najważniejszy z całej rośliny jest jednak jej rdzeń – piña, który swoim wyglądem do złudzenia przypomina owoc ananasa. Aby odsłonić serce rośliny, Jimadores muszą najpierw oderwać jej liście. W tym celu używają ostrego narzędzia zwanego Coa. Sam rdzeń waży ok. 40-50 kg, a do wyprodukowania jednego litra tequili potrzeba jego, aż 7 kg.

 

Po zbiorach następuje równie ważny etap, czyli pieczenie rdzenia w tradycyjnych, ceglanych piecach. Wypieka się je w ok. 60-80°C, przez ponad 79 godzin. Po tym procesie piñy poddawane są rozdrabnianiu. W Patronie używa się dwóch rodzajów młynów:

  • Walcowego – jest to nowoczesny sposób, dzięki któremu 7 ton piñy można rozdrobnić w zaledwie 30 minut. Powoduje on, że finalny produkt ma delikatniejszy smak.
  • Tahona – to starożytna metoda rozdrabniania. Jest ona rzeczywiście bardziej wymagająca i czasochłonna, bowiem przemielenie 7 ton piñy w tym wypadku trwa 3 godziny. Jednak dzięki niej końcowy destylat posiada wyrazisty smak i aromat agawy.

 

2. Fermentacja i destylacja:

W zależności od młyna, w którym były rozdrabniane piñy, umieszcza się je w osobnych, specjalnych kadziach, gdzie fermentują przez ok. 72 godziny. Co ciekawe Patron to tylko 1 z 4 destylarni, które decydują się na używanie sosnowych kadzi. Wszystko dlatego, że ich instalacja jest bardzo kosztowna, nie wspominając o cenie ich utrzymania. Kadzie z sosny muszą być czyszczone po KAŻDEJ fermentacji i muszą być wymieniane co 4 lata. Są jednak też plusy w ich posiadaniu. Dzięki nim piña posiada wyraźny aromat pieczonej agawy i ziół. Tworzą one również idealne środowisko dla drożdży fermentacyjnych.

 

 

Powstała brzeczka jest dwukrotnie destylowana. I tak jak w przypadku poprzedniego procesu, tutaj również zwraca się uwagę na to, aby każda z nich była poddawana destylacji osobno – patrząc na metodę mielenia.

3. Maturacja i butelkowanie:

W zależności od pożądanego efektu destylaty są kolejno poddawane dojrzewaniu (z wyjątkiem tequili Silver). W Patron Tequila Hacienda znajduje się około 10 tysięcy beczek. Tequile leżakowane są w 5 rodzajach dębu. Wyróżniamy świeże beczki z dębu amerykańskiego i po bourbonie, z dębu węgierskiego oraz beczki z dębu francuskiego, pozyskiwanego z lasów Limousine i Allier.

 

Na samym końcu każda tequila przelewana jest ręcznie do unikatowych butelek produkowanych z francuskiego szkła i zaprojektowanych przez niezwykłego producenta – Lalique. Korek natomiast powstaje z portugalskiego drzewa korkowego. Dla Patrona liczy się każdy, nawet najdrobniejszy szczegół, dlatego też zatrudnione jest tam ok. 1600 osób. Wyobraźcie sobie, że do stworzenia tylko jednej butelki tequili (od początku do końca) potrzeba 60 rąk.

 

Jakie produkty tworzą portfolio marki Patron i czym się wyróżniają?

Produkty od tego producenta, oferowane w naszym salonie, możemy podzielić na 3 kategorie:

TEQUILA PATRÓN

Znajdują się tutaj klasyczne pozycje, takie jak Patron Silver, Patron Reposado i Patron Anejo. Są one robione ręcznie w małych partiach. Mają być gładkie, słodkie i idealnie łączyć się w wysokiej jakości koktajlach, ale i nie tylko. W przypadku tych produktów destylaty łączone są w proporcji 50/50 (po młynie walcowym i po Tahonie).

ROCA PATRÓN

Kolekcja ta to tequile, które produkowane są w 100% ręcznie. Dodatkowo każda użyta do ich powstania piña, została rozdrobniona w uświęconym tradycją procesie „Tahona”. Każda tequila z tej kolekcji – Roca Patrón Silver, Roca Patrón Reposado oraz Roca Patrón Anejo oferuje wyrafinowany i złożony profil smakowy. Idealne do picia solo.

PATRÓN XO CAFE

A teraz deserek, czyli przepyszny likier kawowy o niskiej zawartości alkoholu, którego bazą jest tequila Patrón Silver. Do jego produkcji użyto również meksykańskiej kawy 100% Arabica oraz karmelu, którym likier jest dosładzany. Patrón XO Cafe to konieczny must have w domu wielbiciela kawy!

Margarita… i co jeszcze?

Niekwestionowane jest to, że najpopularniejszym koktajlem na bazie tequili jest Margarita, która doczekała się niezliczonej ilości swoich wariantów. A wiecie, ile jest jeszcze innych przepysznych koktajli z tequilą w roli głównej? Co najmniej tyle ile barmanów na całym świecie, czyli mnóstwo i ciut-ciut. Postanowiliśmy więc ułatwić wam sprawę szukania i wyboru drinka idealnego. Dlatego też wybraliśmy po jednym, według nas najatrakcyjniejszym koktajlu – biorąc pod uwagę łatwość wykonania i dostępność wszystkich składników. Oczywiście każdy z Was może zmodyfikować przepis według własnych upodobań, także życzymy miłej i udanej zabawy. Salud!

SILVER BREEZE (Patrón Silver)

Składniki:

  • 45 ml tequili Patrón Silver
  • 30 ml soku grejpfrutowego
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 30 ml lemoniady
  • kawałek cytryny dla ozdoby

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wlej do szklanki typu rocks wypełnionej lodem i lekko zamieszaj. Na koniec dekoruj ćwiartką cytryny.

EARLY DAYS (Patrón Reposado)

Składniki:

  • 45 ml tequili Patrón Reposado
  • 30 ml schłodzonej herbaty Earl Grey
  • 10 ml świeżego soku z cytryny
  • 7 truskawek (1 do ozdoby)

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Dodaj łyżkę kruszonego lodu i blenduj, dopóki nie powstanie gładka masa. Na koniec udekoruj koktajl truskawką.

HEMINGUEY (Patrón Anejo)

Składniki:

  • 30 ml tequili Patrón Añejo
  • 30 ml Mezcalu
  • 25 ml soku grejfrutowego
  • 15 ml soku z limonki
  • 15 ml likieru Luxardo Maraschino
  • 7 ml syropu cukrowego
  • plasterek limonki dla ozdoby

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wlej do shakera. Dodaj kruszony lód i mieszaj energicznie przez kilka sekund. Przelej zawartość shakera do kieliszka typu coupe. Na koniec dodaj do niego kilka kostek lodu i udekoruj plasterkiem limonki.

ZEST APPEAL (Patrón XO Cafe)

Składniki:

  • 35 ml likier Patrón XO Cafe
  • 15 ml soku z cytryny
  • 120 ml piwa imbirowego
  • gałązka mięty dla ozdoby
  • Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Dolej likier i sok z cytryny. Dopełnij szklankę piwem imbirowym. Na koniec udekoruj gałązką mięty.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl