Producenci

ARDBEG 19YO TRAIGH BHAN BATCH 4 SINGLE MALT WHISKY 0,7L + KARTON

ARDBEG 19YO TRAIGH BHAN BATCH 4 SINGLE MALT WHISKY 0,7L + KARTON
  • nowość
Dostępność: dostępny
Odbiór: 1 h (w godzinach pracy)
Cena: 1 490,00 zł 1490.00
ilość szt.
Zyskujesz 2 980 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ARDBEG
Kod produktu: WHISKY SM 420

Opis

Whisky single malt Ardbeg 19YO Traigh Bhan Batch 4 - Kolejna odsłona tego niesamowitego trunku.

We wrześniu tego roku, miłośnicy dymnych whisky single malt, będą mieli niezwykłą okazję dodać do swojej kolekcji już 4 odsłonę wyjątkowej whisky, jaką jest Ardbeg 19YO Traigh Bhan!

Warto napomknąć, że nazwa tego niesamowicie rzadkiego, 19-letniego single malta, inspirowana jest piękną i tajemniczą plażą, która znajduje się na szkockiej wyspie Islay. Ileach, czyli rodowici mieszkańcy wyspy, zwą ją Traigh Bhan, co można przetłumaczyć na „śpiewające piaski”.

Ta fascynująca plaża pokryta jest białym, miękkim piaskiem, który pod dotykiem stóp wydaję odgłos uważany za jego ”śpiew”. Mimo zachwycającego piękna, miejsce to jest wyjątkowo zdradliwe i niebezpieczne. Kąpiel w pozornie krystalicznej wodzie, może zakończyć się wręcz nieprzewidywalnie, ze względu na masę wulkanicznych skał wyrastających z piasku.

Whisky Ardbeg 19YO Traigh Bhan Batch 4 przez 19 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego białego dębu oraz beczkach po hiszpańskim winie wzmacnianym – Sherry Oloroso. Zabutelkowana została w 2022 roku z zawartością alkoholu 46,2%.

200-letnia tradycja, pasja i lot w kosmos – historia destylarni Ardbeg.

W 1815 roku destylarnia Ardbeg stała się legalna. Wszystko za sprawą Johna Macdougalla, który postarał się o licencję dla destylarni, ustanawiając ją przy tym pełnoprawnym przedsiębiorstwem. W 1911 roku nazwa „Ardbeg” została zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Zastrzeżono również słynny symbol marki – ozdobną, rozpoznawalną literkę „A”.

Przez kilkadziesiąt następnych lat destylarnia Ardbeg była na pozycji straconej. Dopiero w 1997 roku, po wykupieniu destylarni przez spółkę Glenmorangie, zaczęto ponownie pełnowymiarową produkcję whisky Ardbeg.

W 2000 roku powstała niezwykle zrównoważona whisky – Ardbeg Ten, który stał się flagowym produktem destylarni. W tym samym roku utworzono również światowy komitet Ardbega po to, aby „drzwi destylarni nigdy się nie zamknęły”.

W 2011 roku whisky Ardbeg, jako pierwsza poleciała w kosmos. Jedna fiolka przez ok. 1045 dni krążyła po orbicie ziemskiej, w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Natomiast druga fiolka leżała na wyspie Islay w Szkocji. Był to eksperyment, który miał na celu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky, która dojrzewała na Ziemi, a tą, która dojrzewała w braku grawitacji.

Naukowcy nie czekali długo na odpowiedź, bo już 12 września 2014 roku, fiolka wróciła na Ziemie. Wszystkie wyniki eksperymentu zostały szczegółowo opisane w książce zatytułowanej „Biała Księga” i napisanej przez wybitnego Dr. Billa Lumsdena – Master Blendera whisky Ardbeg.

Jak wygląda proces produkcji whisky Ardbeg?

W destylarni Ardbeg używa się najbardziej fenolowego słodu w branży, jaką jest torfowa whisky. Słód torfowany jest do poziomu 50 ppm. Od 1981 r. w Ardbegu nie słoduje się ziarna jęczmienia, dlatego też cały słód wykorzystywany do produkcji pochodzi z legendarnej destylarni – Port Ellen. Następnie słód mieli się w kultowym i niezwykle rzadkim młynie słodowym Boby, który został osadzony w destylarni Ardbeg w 1921 roku.

Zmielony już słód wkładany jest do specjalnej kadzi zaciernej wraz z wodą podgrzaną do 63,5°C. Głównym celem jest otrzymanie maksymalnej ilość cukru, dlatego też woda dodawana jest 3-krotnie do zacieru, za każdym razem w innej temperaturze. Wszystkie resztki oraz wywary pozostałe po zacierze, wykorzystywane są do karmienia lokalnego bydła.

Woda używana do produkcji whisky Ardbeg pochodzi z jeziora Uigeadail, które znajduje się na wzgórzu, 3 mile za destylarnią. Woda ta przedostaje się małymi ciekami wodnymi przez pola torfowe do jeziora Airigh Nam Beist. Stamtąd przedostaje się korytem zwanym Ardbeg Burn do tamy w destylarni, skąd doprowadzana jest do tzw. Mash House, gdzie produkuje się zacier.

Ciekły zacier schładza się do 18°C i przepompowuje do specjalnych kadzi fermentacyjnych zwanych Wash Backs, które robione są z sosny Oregon. Następnie dodawane są drożdże, które fermentują zacier. Czas fermentacji w Ardbegu jest dłuższy niż w innych destylarniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. Po fermentacji następuje destylacja. Whisky Ardbeg destylowana jest 2-krotnie, dla jak najlepszego smaku i czystości destylatu.

Gotowy już destylat przelewany jest do beczek, które pochodzą z różnych źródeł. Większość destylatów dojrzewa w beczkach po bourbonie. Do procesu maturacji używa się beczek tylko z pierwszego i drugiego napełnienia. Po dojrzewaniu whisky przelewana jest do butelek i gotowa do spożycia.

Dane techniczne

REGION WHISKY SINGLE MALT ISLAY
RODZAJ WHISKY SINGLE MALT SZKOCJA
GRUPA AROMATÓW DYMNE I TORFOWE
KRAJ WHISKY SZKOCJA
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 46,2%
POJEMNOŚĆ 0,7L

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl