Producenci

BRANDY ARARAT 15YO VASPURAKAN 0,7L + KARTON

Dostępność: dostępny
Czas wysyłki: 24 h
Cena: 339,00 zł 339.00
ilość szt.
Zyskujesz 678 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ARARAT
Kod produktu: BRANDY 041

Opis

Ararat 15YO VASPURAKAN – jak ormianie oddali hołd?

Ararat 15YO VASPURAKAN produkowany jest w Armenii przez Yerevan Brandy Company. Otwiera on serię starszych Araratów. Jest to hołd dla rodzimej, historycznej ojczyzny Margara Sedrakyana – jednego z najznakomitszych master blenderów i twórcy tej brandy.

Ararat 15YO VASPURAKAN zainspirowany jest najstarszym historycznym księstwem Wielkiej Armenii. Nazwa Vaspurakan oznacza szlachetną ziemię lub ziemię książąt, a samo miejsce uważane było w czasach starożytnych za raj na ziemi. Obecnie Vaspurakan uważany jest za kolebkę cywilizacji ormiańskiej. 

Czym charakteryzuje się Ararat 15YO VASPURAKAN?

  • Zapach: harmonijny, przyprawowy z aromatami kawy i dębu;
  • Smak: delikatny, wyraźne nuty słodyczy oraz suszonych owoców armeńskich;
  • Finisz: słodki.

Czym jest Ararat?

Ararat to masyw górski, znajdujący się w centrum wyżyny Armeńskiej. Ma ponad 5 tysięcy metrów nad poziomem morza i otacza go dolina Ararat. Jest niezwykłym i mistycznym miejscem, dlatego też czczona góra Ararat, stała się herbem Armenii oraz dumą tego narodu. Według biblijnej Księgi Rodzaju to właśnie na górze Ararat spoczęła po potopie Arka Noego.

Nazwa Ararat pochodzi prawdopodobnie od czczonego ponad 4 tysiące lat temu bożka śmierci i odrodzenia – Ara. Jest to nawiązanie do pór roku i związanymi z nimi zmianami zachodzącymi na górze Ararat – zimą góra jest ”martwa”, natomiast wiosną się ”odradza”.

Jak wygląda produkcja Araratu?

Wszystko zaczyna się w Dolinie Ararat w regionie Tavush, gdzie znajdują się uprawy lokalnych, armeńskich winogron używanych do produkcji Araratu. Co roku, we wrześniu, następuje winobranie, w którym uczestniczą rolnicy i ich całe rodziny. Winogrona zbierane są ręcznie, tak aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe.

Eksperci z Yerevan Brandy Company, do pozyskiwania soku winogronowego, używają pras pneumatycznych, używanych do produkcji drogich win musujących, dzięki czemu skórki oraz nasiona winogron nie są uszkodzone. Po wytłoczeniu, w wyniku naturalnej fermentacji powstaje wysokiej jakości białe wino ormiańskie.

Następnym procesem jest delikatna i złożona destylacja, znana od czasów starożytnych. Wino musi przejść 2 fazy destylacji – pierwotną oraz frakcyjną. Destylacja frakcyjna dzieli alkohol na trzy frakcje, tzw. głowę, serce i ogon. Ze wszystkich frakcji, tylko serce – najczystsza i najcieńsza frakcja, służy jako podstawa Araratu.

Dalej brandy poddawane jest dojrzewaniu. Beczki wykonywane są z kaukaskiego dębu, który nie może być młodszych niż 70 lat. Każda beczka robiona jest ręcznie przez mistrzów Yerevan Brandy Company, w ich własnym warsztacie. Brandy leżakuje przez co najmniej 3 lata.

Ostatnim etapem jest mieszanie. Szczególną rolę podczas blendowania odgrywa woda. W przypadku Araratów woda ta pochodzi z naturalnego źródła Katnakhpyur. Gotowa mieszanka zostaje ponownie przelana do beczek, dzięki czemu destylaty mają okazję dokładnie się połączyć, tworząc legendarny Ararat.

Dane techniczne

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 40%
POJEMNOŚĆ 0,7L
KRAJ ARMENIA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl