BRANDY ARARAT 20YO NAIRI 0,7L + KARTON
Opis
Ararat 20YO NAIRI – czemu jest niezwykły?
Ararat 20YO NAIRI to najstarsza i najgłębsza brandy ze wszystkich Araratów. Produkowana i butelkowana jest w Armenii przez Yerevan Brandy Company. Przez 20 lat dojrzewa w beczkach z kaukaskiego dębu. Ta wspaniała mieszanka jest uważana za szczyt kunsztu Margara Sedrakyana.
Nazwa Ararat 20YO NAIRI pochodzi od potężnego ludu Nairi, który zamieszkiwał Królestwo Urartu, obszar, który dziś znajduje się w Armenii. Starożytne państwo Urartu rozciągało się wzdłuż jeziora Wan, dlatego też często nazywane było „morzem krainy Nairi”. Nie jest to jedyny obiekt geograficzny, który zachował w swojej nazwę słowo „Nairi”. Większość informacji badacze znaleźli w tekstach asyryjskich, skąd pochodzi nazwa plemiona „Nairi”.
Czym charakteryzuje się Ararat 20YO NAIRI?
- Zapach: szlachetny o rozmaitych aromatach;
- Smak: zrównoważony, gładki, pikantne nuty orzeszków piniowych ze słodkim, świeżym miodem;
- Finisz: lekko pieprzny.
Czym jest Ararat?
Ararat to masyw górski, znajdujący się w centrum wyżyny Armeńskiej. Ma ponad 5 tysięcy metrów nad poziomem morza i otacza go dolina Ararat. Jest niezwykłym i mistycznym miejscem, dlatego też czczona góra Ararat, stała się herbem Armenii oraz dumą tego narodu. Według biblijnej Księgi Rodzaju to właśnie na górze Ararat spoczęła po potopie Arka Noego.
Nazwa Ararat pochodzi prawdopodobnie od czczonego ponad 4 tysiące lat temu bożka śmierci i odrodzenia – Ara. Jest to nawiązanie do pór roku i związanymi z nimi zmianami zachodzącymi na górze Ararat – zimą góra jest ”martwa”, natomiast wiosną się ”odradza”.
Jak wygląda produkcja Araratu?
Wszystko zaczyna się w Dolinie Ararat w regionie Tavush, gdzie znajdują się uprawy lokalnych, armeńskich winogron używanych do produkcji Araratu. Co roku, we wrześniu, następuje winobranie, w którym uczestniczą rolnicy i ich całe rodziny. Winogrona zbierane są ręcznie, tak aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe.
Eksperci z Yerevan Brandy Company, do pozyskiwania soku winogronowego, używają pras pneumatycznych, używanych do produkcji drogich win musujących, dzięki czemu skórki oraz nasiona winogron nie są uszkodzone. Po wytłoczeniu, w wyniku naturalnej fermentacji powstaje wysokiej jakości białe wino ormiańskie.
Następnym procesem jest delikatna i złożona destylacja, znana od czasów starożytnych. Wino musi przejść 2 fazy destylacji – pierwotną oraz frakcyjną. Destylacja frakcyjna dzieli alkohol na trzy frakcje, tzw. głowę, serce i ogon. Ze wszystkich frakcji, tylko serce – najczystsza i najcieńsza frakcja, służy jako podstawa Araratu.
Dalej brandy poddawane jest dojrzewaniu. Beczki wykonywane są z kaukaskiego dębu, który nie może być młodszych niż 70 lat. Każda beczka robiona jest ręcznie przez mistrzów Yerevan Brandy Company, w ich własnym warsztacie. Brandy leżakuje przez co najmniej 3 lata.
Ostatnim etapem jest mieszanie. Szczególną rolę podczas blendowania odgrywa woda. W przypadku Araratów woda ta pochodzi z naturalnego źródła Katnakhpyur. Gotowa mieszanka zostaje ponownie przelana do beczek, dzięki czemu destylaty mają okazję dokładnie się połączyć, tworząc legendarny Ararat.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ | ARMENIA |