RUM ANGOSTURA 7YO 0,7L
Opis
Angostura Caribbean Rum 7YO – prawdziwy charakter i moc Karaibów.
Angostura Caribbbean Rum 7YO to perfekcyjny blend destylatów z melasy. W jego skład wchodzą rumy ciężkie, średnie i lekkie. Trafia na 7 lat do przypalanych beczek, po amerykańskim bourbonie zyskując złożony, wytrawny i wyrazisty smak.
Bogaty w motywy korzennych przypraw, kawy i gorzkiej czekolady zaskakuje gładkością smaku i długim, wykończonym cynamonem finiszem. To kolejny stopień wtajemniczenia dla miłośników karaibskich rumów po Angosturze 5-letniej. Amatorom słodszych smaków zasmakuje w typowych drinkach na bazie rumu, jednak najlepiej ujawni swoje walory i wysoką jakość na kostce lodu.
Co charakteryzuje Angostura Caribbbean Rum 7YO ?
- Barwa: ciemny mahoń;
- Zapach: karmel, wanilia, pikantne korzenne przyprawy, cytrusy, gorzka kawa, odrobina dymu;
- Smak: wanilia, cynamon, karmel, dębina, prażone orzechy;
- Finisz: dość długi, gorzka czekolada, tiramisu, odrobina kawy, cynamonu i czarnego pieprzu.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem rumu Angostura Caribbean Rum 7YO.
Przedstawiamy wam kultowy drink, który zyskał chyba najwięcej odmian i wariacji na świecie. Spróbujmy mocnej, wytrawnej wersji – znakomitej na aperitif przed obfitą kolacją.
Old Fashioned
Składniki:
- 60 ml rumu Angostura Caribbean Rum 7YO
- 10 ml syropu cukrowego
- 4-5 kropli Angostura Bitters
- lód
Przygotowanie:
Do szklanki typu Old Fashioned włóż lód. Dodaj do niej po kolei wszystkie składniki. Na koniec delikatnie wymieszaj. Na zdrowie!
Jak powstała marka Angostura ?
Historia marki Angostura miała swój początek w 1824 roku. To właśnie wtedy główny lekarz armii Simona Bolivara stacjonujący w Wenezueli, w portowym mieście Angostura (obecnie Ciudad Bolivar) wynalazł gorzki eliksir, który w początkowym okresie stosował jako lekarstwo dla wojska.
Pochodzący z Polski, ze Śląska Johann Gottlieb Benjamin Siegert, bo o nim mowa, zapewne nie przypuszczał, że jego odkrycie zaowocuje światową karierą najbardziej znanego dodatku do drinków – Angostura Bitters.
Synowie doktora Siegerta przenieśli siedzibę firmy na wyspę Trynidad, gdzie w późniejszym okresie rozpoczęto produkcję znakomitych, karaibskich rumów. Dzisiaj firma Angostura Limited jest uznanym producentem rumu, Angostury Bitters, innych alkoholi. Firma ma swoją siedzibę w Laventille na Trynidadzie.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 40% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ RUMU | TRYNIDAD I TOBAGO |