RUM BOTUCAL SINGLE VINTAGE 2004 0,7L + OPAKOWANIE
Opis
Botucal Single Vintage 2004 – niesamowity premium rum od destylarni Diplomatico.
Rum Botucal Single Vintage 2004 to fenomenalny efekt starannej pracy master blenderów z destylarni oraz szczególnie wyselekcjonowanych rezerw z piwnicy Diplomatico. Każdy z rumów leżakował przez 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie oraz whisky single malt, dzięki czemu trunki te nabrały wyjątkowych cech i swoistych charakterów. Po dokładnym zblendowaniu rum Botucal Single Vintage 2004, znany również, jako Diplomatico Single Vintage 2004, został umieszczony dodatkowo w beczkach po hiszpańskim winie wzmacnianym – Sherry Oloroso, gdzie nabrał on doskonałego wykończenia.
Botucal wzięło się od słowa Botuka, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „Zielone wzgórza”. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, trunek ten znany jest również pod oryginalną nazwą – Diplomatico, która nadal obowiązuję na całym świecie z wyjątkiem 4 miejsc, w tym w Polsce. A wszystko przez to, że termin ten został już opatentowany przez inne marki.
Co charakteryzuje rum Botucal Single Vintage 2004?
- Zapach: bogaty, pełen aromatów wanilii, przypraw i migdałów;
- Smak: jedwabisty i okrągły z intensywnymi nutami tytoniu, karmelu oraz dębu;
- Finisz: długi, lekko wytrawny.
Jak podawać rum Botucal Single Vintage 2004?
Botucal Single Vintage 2004 to rum klasy premium. Jego szlachetność i niesamowity charakter zauważysz najlepiej delektując się nim samym w kieliszku, bądź szklance.
Czyja podobizna widnieje na butelce rumów Botucal?
Osoba widniejąca na rumach to Don Juan Meléndez („Don Juancho”) – postać, która zainspirowała powstanie marki Botucal. Jako miejscowy szlachcic wkładał on całe serce w badanie źródeł, składników oraz metod kryjących się za wieloma różnorodnymi smakami rumów i innych tradycyjnych napojów.
Zgodnie ze swoimi wartościami i przekonaniami, Don Juancho zainteresował się również czynnikami, które wpływają na produkcję rumu, jednocześnie biorąc pod uwagę ochronę środowiska. Dziś marka Botucal nosi portret Don Juancho i kieruje się pasją oraz wartościami, które były jego znakiem rozpoznawczym.
Z jakich składników komponowane są rumy Botucal?
Destylarnia marki Botucal zwana DUSA (Destilerías Unidas SA) wykorzystuje do dziesięciu różnych odmian trzciny cukrowej. Najważniejsze 3 odmiany, które używane są w większości produkcji to Romana, Wenezuela i Canal Point.
Rumy Botucal produkowane są z melasy z trzciny cukrowej i miodów z trzciny cukrowej. Melasa używana jest do produkcji lekkich trunków, natomiast miody z trzciny cukrowej do bardziej złożonych rumów. Oba składniki pozyskiwane są z wysokim stężeniem cukru, ale o niskiej zawartości popiołu i małej lepkości. DUSA dodatkowo hoduje i utrzymuje własny szczep drożdży, które służą do przekształcania cukru w alkohol w procesie fermentacji.
Jak wygląda proces produkcji rumów Botucal?
Marka Botucal przykuwa wielką uwagę do produkcji swoich rumów. W pierwszym etapie, zwanym fermentacją, powstaje alkohol. Lekkie rumy z melasy wymagają krótkiego fermentowania, czyli około jednego dnia. U średnich i złożonych trunków, wytwarzanych z miodu, proces zaczyna się dopiero po dwóch dniach.
Destylacja odbywa się przy użyciu różnorodnych metod, w tym różnych naczyń - destylatorów kolumnowych (lekkie rumy), kotłów wsadowych (rumy pośrednie) oraz alembików, stosowanych do bardziej złożonych trunków.
Do dojrzewania rumów destylarnia używa różnych typów beczek, głównie po bourbonie i whisky single malt. Jednak do dwóch produktów – Diplomatico Single Vintage i Ambassador, stosowane są beczki po hiszpańskim winie wzmacnianym – Sherry Pedro Ximénez oraz Oloroso.
Po procesie starzenia, Maestro Ronero* destylarni – Tito Cordero wraz ze swoim zespołem mieszają ze sobą dojrzałe destylaty, pochodzące z różnych metod destylacji, aby stworzyć wyjątkowe i złożone rumy.
*Maestro Ronero odpowiada za nadzorowanie całego procesu produkcji, a zwłaszcza tworzenie rumów, które zachowują najlepszą równowagę oraz krągłość smaków i aromatów.
Dane techniczne
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU | 43% |
POJEMNOŚĆ | 0,7L |
KRAJ RUMU | WENEZUELA |