21.09.2023 r. – każdy, kto był tego dnia w naszym renomowanym salonie ICON Wine & Whisky Selection zapamięta tą datę na długo..
Tym razem na naszych warsztatach postanowiliśmy wyróżnić nie jedną, a dwie marki szampanów.
To właśnie tego dnia odbyła się u nas prezentacja dwóch niesamowitych (zarówno smakowo jak i historycznie) marek szampanowych z Maison Veuve Clicquot oraz Maison Moet & Chandon.
Warsztaty degustacyjne poprowadził nie kto inny, jak dobrze już wszystkim znany z poprzednich prezentacji marek należących do francuskiego koncernu LVMH -
Louis Vuitton Moët Hennessy, Brand Ambasador – Stanisław Domin. Podczas tego pięknego wieczoru każdy z uczestników miał okazję oswoić się z szampanami, odkryć ich ukryte smaki, aromaty, rozkoszować się każdym bąbelkiem oraz poznać bliżej kultowe i znane na całym świecie marki szampanowe – Moet & Chandon i Veuve Clicquot.
Jakie wydarzenia przyczyniły się do kultowego statusu szampanów Veuve Clicquot i Moet & Chandon Champagne?
Zacznijmy może od może od marki Moet & Chandon... co stoi za jej sukcesem?
Marka w tym roku obchodzi swoje 280 lecie. Założył ją Claude Moet i to on usłyszał od jednej z kobiet na dworze Ludwika XV, że „szampan to jedyne wino, które sprawia, że kobieta staje się piękniejsza gdy go skosztuje”. Moet & Chandon jest jednym z najbardziej znanych domów szampańskich na świecie a do jego rozpromowania przyczynił się nie kto inny tylko wnuk Clauda’a- Jean Remy- Moet z samym Napoleonem Bonaparte, który wprost pokochał zamknięte w butelce bąbelki.
W połowie lat 70. Moet & Chandon połączył się z marką Hennessy, a prawie 10 lat później, bo w 1987 roku nastąpiła fuzja z marką Louis Vitton powstała grupa LVMH – czyli najsilniejsza i najbardziej znana grupa dóbr luksusowych, do której należy obecnie aż 75 marek w tym drugi dom szampański, który pojawił się na naszej degustacji – Veuve Clicquot.

Historia marki wcale nie zaczyna się od dobrze nam dziś znanych żółtych etykietek. Ten dom szampański zawdzięcza swój rozwój i sławę Madame Barbe Nicole-Ponsardin, czyli słynnej “Wdowie Clicquot”, która przejęła biznes szampanowy po swoim zmarłym mężu. Jednak sam ówcześnie Maison Clicquot został założony w 1772 roku przez teścia Madame Ponsardin, który po śmierci syna, chciał sprzedać chylący się ku upadkowi biznes. Wdowa Clicquot miała zaledwie 27 lat gdy przejęła obowiązki jako właścicielka domu szampana.
Jak na tamte czasy musiała przełamywać schematy i wprowadzić wiele innowacji winiarskich stosowanych do dziś, dzięki którym marka jest tak powszechnie znana i uwielbiana. Zmiany zaczęły się od nazwy firmy, która po przejęciu przez Nicole Ponsardin brzmiała Veuve Clicquot. To ona jako pierwsza wpadła na pomysł usuwania osadu drożdżowego z butelek i jako pierwsza wynalazła nowy gatunek szampana, jakim jest rose. Żeby kontrowersji nie było za mało, jako jedyna kobieta - zarządzająca tak dużą firmą postanowiła, że odmiennie do innych domów szampańskich, etykietki na butelkach Veuve Clicquot będą koloru żółtego.

Prezentacja marki Moet & Chandon i Veuve Clicquot – Który dom szampański jest dla ciebie?
Marka Moet & Chandon Champagne w swojej ofercie posiada wiele rodzai szampanów. Od wytrawnych po deserowe, ale jedno jest pewne - niezależnie od wyboru, szampany tej marki są na pewno jednymi z najbardziej łaskawych dla odbiorców. Wszystko za sprawą zrównoważonej mieszanki 3 szczepów winogron używanych przy produkcji:
- Pinot Noir
- Pinot Meunier
- Chardonnay
Ich procentowa zawartość w mieszance jest do siebie bardzo zbliżona, co zdecydowanie ułatwia odbiór szampana. Jest to wino tak naprawdę dla każdego i nadaje się nie tylko na wystawne kolacje, ale również do różnego rodzaju street foodów.

Natomiast szampany marki Veuve Clicquot są trochę trudniejsze w odbiorze. W składzie podstawowej mieszanki wybija się zdecydowana przewaga szczepu Pinot Noir, dzięki czemu trunki te są pełniejsze w smaku. W kieliszku dzieje się dużo więcej. Dodatkowo szampany te posiadają o wiele więcej ukrytych aromatów i potrzeba czasu, żeby je wszystkie wykryć. Sam fakt tego sprawia, że szampany tej marki są ciekawsze, a odbiorca może przenieść się w niezwykłą krainę bąbelków.
Jak degustować szampana? Kilka informacji wprowadzających.
Tego wieczoru mieliśmy okazję spróbować aż sześciu niezwykłych szampanów, które były rozlewane w oryginalnych kieliszkach marek:
- Szampan Moet & Chandon Brut Imperial
- Szampan Moet & Chandon Brut Rose Imperial
- Szampan Moet & Chandon Nectar Imperial
- Szampan Moet & Chandon Grand Vintage 2015
- Szampan Veuve Clicquot Brut
- Szampan Veuve Clicquot Demi-Sec
Stanisław zaczął od opowiedzenia o idealnej temperaturze, w której należy podawać rzeczone trunki i dlaczego właściwie należy je porządnie schłodzić przed podaniem.

Dla przypomnienia - szampan powinien być serwowany w temperaturze ok. 5-7 stopni, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Im niższa temperatura, tym więcej bąbelków w kieliszku. Trunek ten powinien też być polewany na bieżąco, ponieważ po jakimś czasie się rozgazowuje i nie ma już tego oryginalnego smaku. By doprowadzić szampana do odpowiedniej temperatury, butelka powinna spędzić min. 40 minut w coolerze z lodem, wodą i solą lub 3 godziny w lodówce (jeśli wyjmiemy szamana po godzinie, dwóch, sam trunek nie będzie schłodzony, a jedynie szkło, 3 godziny to jest absolutne minimum czasu chłodzenia).
Wyjątkami od tej reguły są dwa szampany - Moet & Chandon Ice Imperial oraz Moet & Chandon Ice Rose, które są stworzone do serwowania na kostkach lodu.

Jakie cechy wyróżniają różne rodzaje szampanów Veuve Clicquot i Moet & Chandon?
Jako pierwszego szampana degustowaliśmy Moet & Chandon Brut Imperial. Jest on chyba jednym z najbardziej klasycznych szampanów w ofercie Maison Moet & Chandon. To wytrawny trunek o umiarkowanej kwasowości. Nuty, które można wyczuć pijąc to cudo to zielone owoce m. in. jabłko, czy agrest oraz aromaty wynikające z odpoczywania na osadzie drożdżowym, czyli np. wyroby piekarnicze, czy crossainty.
Chcemy, abyście z naszych degustacji wychodzili z pełnym doświadczeniem i, mimo że otwieranie szampana wydaje się być proste, wiele osób czuje się w tym temacie trochę niepewnie. Dlatego by oswoić się z tematem, kolejną butelkę którą mieliśmy okazję degustować, otwierała jedna z uczestniczek warsztatów. 🙂

Szampan Moet & Chandon Brut Rose Imperial również jest wytrawny, a ilość cukru i kwasowość ma na tym samym co jego poprzednik. Jest to szampan troszkę trudniejszy w produkcji, ponieważ powstaje z mieszanki dwóch win - białego i czerwonego. Aromaty wybijające się w tym rodzaju to czerwone owoce takie jak poziomki, truskawki i porzeczka.
Trzecim szampanem, którego degustowaliśmy był szampan Moet & Chandon Grand Vintage 2013 co było małą niespodzianką, którą udało nam się “wygrzebać” z zapasów, ponieważ rocznik ten nie jest już dostępny w sprzedaży, a pierwotnie w planach do zdegustowania był rocznik 2015.
Marka Moet & Chandon wprowadziła szampany vintage (rocznikowe), aby zamknąć w butelce wyjątkowe roczniki, które zdecydowanie wyróżniają się smakiem i jakością na tle innych. Szampan Moet & Chandon Grand Vintage 2013 swój smak zawdzięcza chłodniejszej końcówce roku oraz minimum 6-letnim dojrzewaniu na osadzie drożdżowym.

Ostatnim szampanem od tej marki był szampan Moet & Chandon Nectar Imperial, którego tym razem Stanisław otworzył spektakularnie - metodą szablowania. Nectar Imperial to szampan półsłodki, a aromaty, jakie można w nim wyczuć to owoce pestkowe i białe kwiaty, jak np. kwiat pomarańczy, czy jaśmin.

Po Moetach przyszedł czas na markę Veuve Clicquot. Pierwszym szampanem był Veuve Clicquot Ponsardin Brut, o którym mówi się, że jest prekursorem wytrawności w szampanach.
Kwasowość i cukier w nim zawarty można porównać do Moet & Chandon Brut Imperial. Jest on jednak pełniejszy w smaku. Nieoczywistym, ale smakowo dobrym połączeniem z tym trunkiem będzie hot-dog albo inny street food. Dlatego też Maison Veuve Clicquot promuje swoje szampany na rozmaitych festiwalach jedzeniowych.
Na deser i zakończenie prezentacji, zdegustowaliśmy półsłodkiego szampana Veuve Clicquot Demi-Sec.

Choć wszystkie te szampany się różnią, łączą je bąbelki i bogata historia. Każdy jest w stanie wybrać swojego ulubieńca, a wy? Który jest waszym zdaniem najlepszy? Koniecznie dajcie znać, jak odwiedzicie nasz salon i zapisujcie się na kolejne warsztaty, bo naprawdę warto! 🙂
Czym jest Akademia Whisky ICON oraz jak się dostać na warsztaty?
Oprócz warsztatów w formie prezentacji marek, zajmujemy się również Akademią Whisky ICON oraz Akademią Wina ICON. Jest to unikalna inicjatywa, która oferuje nie tylko prezentacje różnych marek whisky i win, ale także autorski program skupiający się na teorii i degustacji. Nasze warsztaty odbywają się w salonie ICON Wine & Whisky Selection, który znajduje się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku.
Aby wziąć udział w warsztatach, wystarczy odwiedzić naszą stronę internetową i kliknąć zakładkę "AKADEMIA ICON - DEGUSTACJE". Następnie wybierz LEVEL 1, który jest idealny dla osób chcących poznać świat whisky. Nasz program warsztatowy skupia się na 6 poziomach, które tworzą spójną całość i uzupełniają się nawzajem.
Akademia Whisky ICON została stworzona przez naszych pasjonatów. Szczegóły programu oraz marki whisky, które prezentujemy, są naszą wyjątkową tajemnicą, którą chcielibyśmy odkrywać razem z Wami. Serdecznie zapraszamy wszystkich do udziału, a przekonacie się sami, że naprawdę warto.
Do zobaczenia w ICON! 🙂
