Producenci
Nowości
CHAMBORD LIKIER 0,7L
CHAMBORD LIKIER 0,7L

139,90 zł

BEEFEATER PINK GIN 0,7L
BEEFEATER PINK GIN 0,7L

84,99 zł

szt.
BISCARDO NEROPASSO 0,75L
BISCARDO NEROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO OROPASSO 0,75L
BISCARDO OROPASSO 0,75L

58,99 zł

szt.
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L
BISCARDO VALPOLICELLA RIPASSO 0,75L

79,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX MOELLEUX 0,75L

39,90 zł

szt.
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L
GRAND THEATRE BORDEAUX ROUGE 0,75L

39,90 zł

szt.
3 RAZY TAK! – DESTYLARNIA AUCHENTOSHAN. 0
3 razy TAK! – destylarnia Auchentoshan.

Innowacyjna, interesująca i… po prostu przepyszna! Taka właśnie jest whisky produkowana w jednej z najniesamowitszych szkockich destylarni. Auchentoshan Distillery, bo to o niej mowa, mieści się na przedmieściach miasta Clydebank (znajdującego się na północny zachód od Glasgow) w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji.

Jest to jedna z najciekawszych destylarni w Lowlands – szkockim regionie produkcji whisky single malt. Ale i nie tylko tam, bowiem wyróżnia ją jeden niesamowicie ważny proces podczas produkcji trunków.

Jesteście ciekawi o jakim procesie mowa? Nasza podpowiedź to… trzy! Tak, dokładnie trzy. Dla ciekawych - wszystko wyjaśniamy w poniższym akapicie, także zapraszamy do dalszej lektury.

 

Jak wygląda produkcja whisky single malt w destylarni Auchentoshan?

Destylarnia Auchentoshan produkuje około 2 miliony trunków rocznie. Potrzebny do zacieru słód jęczmienny pozyskiwany jest od lokalnych farmerów. Źródłem wody natomiast jest położone w sąsiednim regionie Highlands jezioro Loch Katrine. Ciekawostką jest fakt, iż od 1860 roku pełni ono funkcje głównego zbiornika wodnego dla większości mieszkańców miasta Glasgow i okolic.

 

 

Proces, który zmienia wszystko…

Po fermentacji zacieru następuje destylacja powstałego piwa jęczmiennego. Jednak nie byle jaka, ponieważ 3-krotna! To właśnie ten proces wyróżnia Auchentoshan od reszty szkockich producentów whisky single malt stosujących podwójną destylację. Dzięki takiej formie otrzymywane trunki są delikatniejsze i gładsze na podniebieniu.

 

Klasyczny single malt wpierw destylowany jest w alembiku typu Wash still, a następnie w Spirit still. W przypadku destylarni Auchentoshan, pomiędzy tymi dwoma typami destylatorów występuje jeszcze alembik Intermediate still. I to właśnie on odpowiada za większość magicznego charakteru tych trunków.

A beczki?

No właśnie, beczki… I tutaj dzieje się kolejna magia. Destylarnia Auchentoshan opanowała do perfekcji leżakowanie swoich trunków, dzięki czemu powstaje whisky wyróżniającą się smakowo na tle innych single maltów. W zależności od pożądanego efektu końcowego destylaty leżakowane są w beczkach po bourbonie – głównie 1 i 2 napełnienia, ale i kolejnego (3,4 itd.), a także po hiszpańskim winie wzmacnianym Sherry Oloroso oraz Sherry Pedro Ximenez. Pojawiają się również edycje z użyciem innych beczek - np. po Sauvignon Blanc. 

  

Pokaż kotku, co masz w środku, czyli co kryje się w każdej butelce whisky single malt Auchentoshan?

Po omówionym procesie produkcji możemy przejść do równie ważnej części, czyli opisu głównych edycji whisky z portfolio marki Auchentoshan, które mieliśmy okazję degustować. Mamy tutaj takie pozycje jak American Oak, 12YO, Three Wood oraz 18YO. Są to zupełnie odmienne trunki, dlatego warto przyjrzeć się im wszystkim z osobna.

Auchentoshan single malt American Oak

To single malt o klasycznym smaku, dedykowany dla początkujących, a także ”nowego pokolenia pijących whisky”, czyli osób lubiących miksować trunki w przeróżnych koktajlach. Dojrzewa ona w tzw. beczkach typu First-fill i Second-Fill (1 i 2 napełnienia) po bourbonach Maker’s Mark oraz Evan Williams.

Whisky Auchentoshan American Oak posiada następujące cechy:

  • Kolor – jasny miód;
  • Zapach – świeży i kremowy, aromaty wanilii, owsianki i cytryny;
  • Smak – prosty i przyjemny, nuty kremu z brzoskwiniami, zielonego jabłka oraz goryczka grejpfruta;
  • Finisz – pikantny z lekką kwasowością limonki.

 

Auchentoshan single malt 12 Years Old

Jest to trunek prosty w odbiorze, ale o bogatym charakterze pochodzącym z beczek. Przez 12 lat dojrzewa on w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskim winie Sherry Oloroso. Whisky ta dobrze komponuje się z kostką lodu.

Whisky Auchentoshan 12YO posiada następujące cechy:

  • Kolor – ciemny miód;
  • Zapach – aromaty crème brulee, cytrusów i orzechów;
  • Smak – gładki, nuty mandarynek, toffi, kwiatu lipy oraz przypraw korzennych;
  • Finisz – średnio długi, wyczuwalny imbir, orzechy i czekolada.

 

Auchentoshan single malt Three Wood

Whisky ta jest bardzo złożona i bogata w smaku, dzięki czemu pokochało ją wielu konsumentów na całym świecie – my również! Przez 8-10 lat dojrzewa ona w beczkach po bourbonie. Następnie leżakuje od 14 do 18 miesięcy w beczkach po Sherry Oloroso. Po tym czasie finiszowana jest jeszcze maksymalnie przez 1,5 roku w beczkach po Sherry Pedro Ximenez.

Whisky Auchentoshan Three Wood posiada następujące cechy:

  • Kolor – ciemny miód;
  • Zapach – aromat gotowanych owoców, sherry i toffi;
  • Smak – bogaty, nuty likieru wiśniowego, ciemnej czekolady, pomarańczy oraz orzechów;
  • Finisz – długi, ciemna czekolada, mokry dąb, zielone owoce.

 

Auchentoshan single malt 18 Years Old

Trunek ten jest wielkim odkryciem i zaskoczeniem. Pomimo swojego wieku jest to whisky niesamowicie delikatna i subtelna. Wszystko za sprawą dojrzewania przez 18 lat w beczkach po bourbonie typu Re-fill (trzeciego i kolejnego napełnienia), które nadają całości świeżego charakteru.

Whisky Auchentoshan 18YO posiada następujące cechy:

  • Kolor – głęboki, złoty jęczmień;
  • Zapach – aromat liści tytoniu, zielonej herbaty, karmelizowanego cukru i prażonych migdałów;
  • Smak – żywy i świeży z nutami kwiatów, słodkiego cukru oraz mandarynek;
  • Finisz – długi, trwały i zrównoważony.

 

Kilka słów o historii destylarni Auchentoshan.

Mało kto wie, że destylarnia powstała już w 1800 roku. Została ona założona przez Johna Bullocha i początkowo nosiła nazwę Duntocher. 17 lat później zmienił on jej nazwę na Auchentoshan, wziętą od słów „Achadh an Oisen" co ze szkockiego gaelickiego oznacza po prostu ”narożnik pola”. W 1823 roku destylarnia otrzymała licencję na produkcję whisky, dlatego też data ta uważana jest za oficjalny czas powstania destylarni.

 

Podczas II Wojny Światowej produkcja whisky w destylarni Auchentoshan została wstrzymana, ze względu na ataki głównie obszarów rzeki Clyde, która znajdowała się w pobliżu destylarni. W 1941 roku destylarnia oraz magazyny doznały ogromnych zniszczeń w wyniku niemieckiego nalotu bombowego.

 

W 1969 roku destylarnia Auchentoshan została kupiona przez firmę Eadie Cairns, która zaczęła sprzedawać whisky Auchentoshan za pośrednictwem własnych hoteli i restauracji. 15 lat później, destylarnie sprzedano firmie Stanley P. Morrison, która przebranżowiła się w Morrison Bowmore. Od 1994 roku Auchentoshan należy niezmiennie do znanego, japońskiego koncernu Suntory.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl