Innowacyjna, interesująca i… po prostu przepyszna! Taka właśnie jest whisky produkowana w jednej z najniesamowitszych szkockich destylarni. Auchentoshan Distillery, bo to o niej mowa, mieści się na przedmieściach miasta Clydebank (znajdującego się na północny zachód od Glasgow) w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji.
Jest to jedna z najciekawszych destylarni w Lowlands – szkockim regionie produkcji whisky single malt. Ale i nie tylko tam, bowiem wyróżnia ją jeden niesamowicie ważny proces podczas produkcji trunków.
Jesteście ciekawi o jakim procesie mowa? Nasza podpowiedź to… trzy! Tak, dokładnie trzy. Dla ciekawych - wszystko wyjaśniamy w poniższym akapicie, także zapraszamy do dalszej lektury.
Jak wygląda produkcja whisky single malt w destylarni Auchentoshan?
Destylarnia Auchentoshan produkuje około 2 miliony trunków rocznie. Potrzebny do zacieru słód jęczmienny pozyskiwany jest od lokalnych farmerów. Źródłem wody natomiast jest położone w sąsiednim regionie Highlands jezioro Loch Katrine. Ciekawostką jest fakt, iż od 1860 roku pełni ono funkcje głównego zbiornika wodnego dla większości mieszkańców miasta Glasgow i okolic.
Proces, który zmienia wszystko…
Po fermentacji zacieru następuje destylacja powstałego piwa jęczmiennego. Jednak nie byle jaka, ponieważ 3-krotna! To właśnie ten proces wyróżnia Auchentoshan od reszty szkockich producentów whisky single malt stosujących podwójną destylację. Dzięki takiej formie otrzymywane trunki są delikatniejsze i gładsze na podniebieniu.
Klasyczny single malt wpierw destylowany jest w alembiku typu Wash still, a następnie w Spirit still. W przypadku destylarni Auchentoshan, pomiędzy tymi dwoma typami destylatorów występuje jeszcze alembik Intermediate still. I to właśnie on odpowiada za większość magicznego charakteru tych trunków.
A beczki?
No właśnie, beczki… I tutaj dzieje się kolejna magia. Destylarnia Auchentoshan opanowała do perfekcji leżakowanie swoich trunków, dzięki czemu powstaje whisky wyróżniającą się smakowo na tle innych single maltów. W zależności od pożądanego efektu końcowego destylaty leżakowane są w beczkach po bourbonie – głównie 1 i 2 napełnienia, ale i kolejnego (3,4 itd.), a także po hiszpańskim winie wzmacnianym Sherry Oloroso oraz Sherry Pedro Ximenez. Pojawiają się również edycje z użyciem innych beczek - np. po Sauvignon Blanc.
Pokaż kotku, co masz w środku, czyli co kryje się w każdej butelce whisky single malt Auchentoshan?
Po omówionym procesie produkcji możemy przejść do równie ważnej części, czyli opisu głównych edycji whisky z portfolio marki Auchentoshan, które mieliśmy okazję degustować. Mamy tutaj takie pozycje jak American Oak, 12YO, Three Wood oraz 18YO. Są to zupełnie odmienne trunki, dlatego warto przyjrzeć się im wszystkim z osobna.
Auchentoshan single malt American Oak
To single malt o klasycznym smaku, dedykowany dla początkujących, a także ”nowego pokolenia pijących whisky”, czyli osób lubiących miksować trunki w przeróżnych koktajlach. Dojrzewa ona w tzw. beczkach typu First-fill i Second-Fill (1 i 2 napełnienia) po bourbonach Maker’s Mark oraz Evan Williams.
Whisky Auchentoshan American Oak posiada następujące cechy:
- Kolor – jasny miód;
- Zapach – świeży i kremowy, aromaty wanilii, owsianki i cytryny;
- Smak – prosty i przyjemny, nuty kremu z brzoskwiniami, zielonego jabłka oraz goryczka grejpfruta;
- Finisz – pikantny z lekką kwasowością limonki.
Auchentoshan single malt 12 Years Old
Jest to trunek prosty w odbiorze, ale o bogatym charakterze pochodzącym z beczek. Przez 12 lat dojrzewa on w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskim winie Sherry Oloroso. Whisky ta dobrze komponuje się z kostką lodu.
Whisky Auchentoshan 12YO posiada następujące cechy:
- Kolor – ciemny miód;
- Zapach – aromaty crème brulee, cytrusów i orzechów;
- Smak – gładki, nuty mandarynek, toffi, kwiatu lipy oraz przypraw korzennych;
- Finisz – średnio długi, wyczuwalny imbir, orzechy i czekolada.
Auchentoshan single malt Three Wood
Whisky ta jest bardzo złożona i bogata w smaku, dzięki czemu pokochało ją wielu konsumentów na całym świecie – my również! Przez 8-10 lat dojrzewa ona w beczkach po bourbonie. Następnie leżakuje od 14 do 18 miesięcy w beczkach po Sherry Oloroso. Po tym czasie finiszowana jest jeszcze maksymalnie przez 1,5 roku w beczkach po Sherry Pedro Ximenez.
Whisky Auchentoshan Three Wood posiada następujące cechy:
- Kolor – ciemny miód;
- Zapach – aromat gotowanych owoców, sherry i toffi;
- Smak – bogaty, nuty likieru wiśniowego, ciemnej czekolady, pomarańczy oraz orzechów;
- Finisz – długi, ciemna czekolada, mokry dąb, zielone owoce.
Auchentoshan single malt 18 Years Old
Trunek ten jest wielkim odkryciem i zaskoczeniem. Pomimo swojego wieku jest to whisky niesamowicie delikatna i subtelna. Wszystko za sprawą dojrzewania przez 18 lat w beczkach po bourbonie typu Re-fill (trzeciego i kolejnego napełnienia), które nadają całości świeżego charakteru.
Whisky Auchentoshan 18YO posiada następujące cechy:
- Kolor – głęboki, złoty jęczmień;
- Zapach – aromat liści tytoniu, zielonej herbaty, karmelizowanego cukru i prażonych migdałów;
- Smak – żywy i świeży z nutami kwiatów, słodkiego cukru oraz mandarynek;
- Finisz – długi, trwały i zrównoważony.
Kilka słów o historii destylarni Auchentoshan.
Mało kto wie, że destylarnia powstała już w 1800 roku. Została ona założona przez Johna Bullocha i początkowo nosiła nazwę Duntocher. 17 lat później zmienił on jej nazwę na Auchentoshan, wziętą od słów „Achadh an Oisen" co ze szkockiego gaelickiego oznacza po prostu ”narożnik pola”. W 1823 roku destylarnia otrzymała licencję na produkcję whisky, dlatego też data ta uważana jest za oficjalny czas powstania destylarni.
Podczas II Wojny Światowej produkcja whisky w destylarni Auchentoshan została wstrzymana, ze względu na ataki głównie obszarów rzeki Clyde, która znajdowała się w pobliżu destylarni. W 1941 roku destylarnia oraz magazyny doznały ogromnych zniszczeń w wyniku niemieckiego nalotu bombowego.
W 1969 roku destylarnia Auchentoshan została kupiona przez firmę Eadie Cairns, która zaczęła sprzedawać whisky Auchentoshan za pośrednictwem własnych hoteli i restauracji. 15 lat później, destylarnie sprzedano firmie Stanley P. Morrison, która przebranżowiła się w Morrison Bowmore. Od 1994 roku Auchentoshan należy niezmiennie do znanego, japońskiego koncernu Suntory.