W czwartek 9 maja 2024 roku w naszym klimatycznym salonie ICON Wine & Whisky Selection na warszawskim Targówku odbyły się warsztaty degustacyjne Legendary American Whiskey Icons.
Jak sama nazwa wskazuje, uczestnicy tego wydarzenia mieli okazję zapoznać się z popularnymi w Stanach Zjednoczonych trunkami. W niezwykle bogatą historię whiskey i burbonu, ich meandry smakowe, specyfikację oraz zarys powstania wprowadzał znany z pasji i profesjonalizmu Brand Ambasador marek Adrian Chwała.
W przyjaznej atmosferze i z uprzejmym uśmiechem poprowadził gości salonu przez hojne w smaku i aromacie
Amerykańskie Legendy, takie jak Evan Williams, Elijah Craig, Eagle Rare, Sazerac, Rittenhouse czy Buffalo Trace. Ta niesamowita podróż przez bardzo bogatą paletę smaków i aromatów, umilana dodatkowo dyskretnym podkładem muzycznym, ciepłym wnętrzem salonu ICON oraz kulturalną dyskusją o bourbonach między prowadzącym a uczestnikami był niezwykłym doświadczeniem dla wszystkich zebranych uczestników.
Tajemnice i historia whiskey w Stanach Zjednoczonych – Od szkockich i irlandzkich korzeni po ustawę „Bottled-in-Bond”.
Wszystko zaczęło się wraz z przybyciem szkockich i irlandzkich imigrantów do Stanów Zjednoczonych. Przybysze z ówczesnej Europy rozpoczęli produkcję swoich narodowych trunków według przywiezionych z ojczyzn receptur, dając mieszkańcom Ameryki Północnej okazję do zapoznania się z najlepszymi alkoholami, jakie znano na Wyspach Brytyjskich: szkocką whisky, i irlandzką whiskey. Amerykanie, smakując się najbardziej w rumach, pokochali w tych trunkach absolutnie wszystko. Dość szybko okazało się, iż jeden z kluczowych składników napoju, jęczmień, jest w USA dużo trudniej dostępny niż na Wyspach Brytyjskich.
Dalsze produkowanie whiskey w Ameryce wymagało zmiany receptur. Tak powstały oddzielne kategorie whiskey, zawierające w składzie nie tylko klasyczne zboża, ale i inne naturalne bogactwa Ameryki Północnej - Whiskey Rye, czyli charakterny napój powstały na bazie żyta oraz Bourbon, obecnie najbardziej ukochany trunek w Stanach Zjednoczonych zawierający w składzie powyżej 50% kukurydzy. W 1897 roku rząd USA wprowadził ustawę „Bottled-in-Bond” która klarownie przedstawia klasyfikację jakościową amerykańskich alkoholi, której oznaczenie widnieje pod tą samą nazwą na etykiecie produktów.
![]()
Jedynie Whiskey spełniające określone kryteria mogły otrzymać takie wyróżnienie. Jest ono bezwzględną gwarancją jakości danego trunku, dzięki czemu każdy, kto wchodził w posiadanie napoju z zawartym na butelce „Bottled-In-Bond” miał pewność, że będzie się cieszył trunkiem wyprodukowanym w ciągu jednego sezonu (zimowego lub letniego), dojrzewającym minimum przez okres 4 lat w beczce dębowej, pochodzącym z jednej destylarni, zawierającym aż 50% alkoholu.
Odkryj najlepsze trunki z USA – Perły wśród whiskey i bourbonu.
Tego wieczoru mieliśmy okazję degustować aż 6 różnych pozycji wśród whiskey znajdujących swoje korzenie w USA:
- Evan Williams Kentucky Straight Bourbon 43%;
- Elijah Craig Small Batch Bourbon 47%;
- Elijah Craig Straight Rye Whiskey 47%;
- Eagle Rare 10YO Single Barrel Bourbon 45%;
- Sazerac Straight Rye Whiskey 45%;
- Rittenhouse Bottled in Bond Straight Rye Whiskey 50%.
![]()
Adrian Chwała przeprowadził nas przez każdy z tych produktów po kolei, obszernie o nich opowiadając, by na koniec warsztatów degustacyjnych zaskoczyć zebranych gości dwoma kolejnymi pozycjami:
Które z bourbonów i whiskey rye są dla Ciebie? Odkryj Smaki Ameryki.
Degustacja rozpoczęła się od delikatnej w smaku klasyki bourbonu – Evan Williams Kentucky Straight Bourbon. Aromat wanilii, toffi i gałki muszkatołowej, ze smakiem bardzo delikatnej wiśni, o chłodnym, lekko pikantnym finiszu. Subtelny i szlachetny trunek przyjemnie pobudził podniebienia uczestników wydarzenia. Nie bez powodu to właśnie Evan Williams był pierwszą pozycją w trakcie warsztatów. Jest to pierwsza destylarnia założona w Kentucky. Powstała aż 83 lata przed powstaniem powszechnie znanego Jacka Danielsa. Produkty pochodzące z destylarnii Evan Williams wyróżniają się większą zawartością procentową alkoholu w swoich produktach, oraz butelkami, idealnie nadającą się do shotów.
![]()
Kolejnym burbonem, jakiego skosztowali uczestnicy warsztatów Legendary American Whiskey Icons był Elijah Craig Small Batch z destylarni Heaven Hill. Trunek jest zasadniczo młody, ponieważ został wprowadzony na rynek w 2016 roku. Historia tej założonej w 1935 roku destylarni jest niezwykle bogata. W 1996 roku została doszczętnie zniszczona przez gigantyczny pożar, który strawił aż 90 tysięcy beczek z Burbonem. Mimo bardzo wyraźnego widma bankructwa, firma przetrwała we współpracy z Jim Beamem, oraz zdołała zachować pozycję na rynku. Zawierający 47% alkoholu Burbon jest niezwykle starannie skomponowanym trunkiem, z wyraźnymi nutami zapachowymi wanilii, czekolady i świeżo wypieczonego ciasta, z pikantnym finiszem delikatnie naznaczonym chilli.
![]()
Następnym dziełem destylarni Heaven Hill, które mogliśmy skosztować był Elijah Craig Rye Whiskey, czyli przedstawiciel whiskey żytniej. Powstaje z minimum 51% żyta, oraz jest starzona w nowych dębowych beczkach które wcześniej zostały zwęglone od środka. Stanowi kontrast dla delikatnego burbonu którego próbowaliśmy wcześniej. Obecność żyta znacznie zwiększyła ostrość trunku na języku, a wypalany dąb pozostawał obecny w smaku razem z nutami pieczonych przypraw i miodu. Pikanteria na finiszu była wzmocniona przez silny aromat wanilii, ciemnej czekolady i drobnej nutki dymu dębowego. Tak umiejętne nadanie nut smakowych za pomocą wypalania beczek jest wizytówką Elijah Craig, która nie tylko jest głęboko zakorzeniona w tradycji destylarni, ale też jest świadectwem innowacji marki, która doznała znacznych strat przez płonące beczki.
Brand Ambasador Adrian Chwała na kolejny przystanek degustacji wybrał założoną w 1775 destylarnię Buffalo Trace i pochodzący z niej Burbon Eagle Rare. Starzony przez 10 lat w beczkach, charakteryzuje się wytrawnym smakiem kandyzowanych migdałów i dębiny, oraz nutami ziół, wanilii, gorzkiej herbaty, suszonej cytryny i tytoniu. Po szybkim porównaniu jej z Burbonem Elijah Craig i wyjaśnieniu różnic w produkcji między Buffalo Trace i Heaven Hill, każdy z uczestników mógł wybrać swojego faworyta.
![]()
Następnie degustowaliśmy inną żytnią Whiskey, Sazerac Rye. Podobnie jak Eagle Rare, Sazerac Rye jest jedną z marek produkowanych przez destylarnię Buffalo Trace. Ta niezwykła whiskey miała dużo pikantniejszy smak i aromat niż jej konkurent z Heaven Hill. Sazerac Rye charakteryzuje się pieczoną cytryną, ostrą lukrecją, nutkami chleba razowego, mocnymi nutami wanilii, oraz mocno wyczuwalnego anyżu i goździków.
Ostatnią planową pozycją warsztatów była żytnia Whiskey Rittenhouse, która jako jedyna z obecnych na degustacji zdołała zdobyć oznaczenie „Bottled-in-Bond”. Czteroletnie dojrzewanie w dębowych beczkach tego znakomitego trunku sprawiło, że whiskey ma pikantny smak z wyraźnym zakończeniem. Smak z nutą przypraw, nugatu, cynamonu i wanilii, podkreślony przez mocny zapach suszonych owoców, słodkiej papryczki, wzbogacony trwałym, mocnym finiszem zostającym na całym języku jeszcze przez dłuższą chwilę.
![]()
Niespodzianka na zakończenie warsztatów – Flagowy Buffalo Trace i pikantny likier Fireball.
Na zakończenie Goście salonu Icon otrzymali do skosztowania flagowy produkt destylarni Buffalo Trance, niosący tą samą nazwę bourbon który swoimi delikatnymi aromatami toffi i melasy oraz smakiem wanilii karmelu i kawy zdołał złagodzić ostrość Rittenhouse. Następnie kosztowaliśmy schłodzony likier Fireball. Stworzony na bazie kanadyjskiej Whiskey, który przypominał inne pozycje z degustacji, dorównując im intensywnym smakiem kwaśno – słodkiego cynamonu i zapachem oraz narastającej z każdą sekundą pikanterią w smaku z orzeźwiającym, lekko mentolowym finiszem.
Historia i ewolucja amerykańskiej whiskey – Legendary American Whiskey Icons
Warsztaty Legendary American Whiskey Icons były czymś więcej niż jedynie okazją do skosztowania wybitnych alkoholi. To była też lekcja historii o jednych z najszlachetniejszych trunków na świecie. Goście salonu ICON nie tylko wynieśli z niego garść doznań sensorycznych, ale też rozbudowany obraz ewolucji amerykańskich legend – przez zapożyczone receptury od szkockich i irlandzkich trunków, aż po niepodważalną pozycję na rynku i w sercach miłośników dobrego alkoholu na całym świecie.
![]()
Czym charakteryzuje się Akademia Whisky ICON i jak można zapisać się na warsztaty?
Akademia Whisky ICON to wyjątkowe przedsięwzięcie, które wyróżnia się nie tylko organizacją warsztatów dotyczących różnych marek whisky i win, ale także stworzeniem autorskiego programu edukacyjnego skoncentrowanego na teorii oraz degustacji. Zajęcia odbywają się w przestrzeni ICON Wine & Whisky Selection, położonej na warszawskim Targówku przy ul. Głębockiej 5/u3.Chętni do uczestnictwa w warsztatach powinni odwiedzić naszą stronę internetową, gdzie pod zakładką "AKADEMIA ICON - DEGUSTACJE" mogą wybrać LEVEL 1.
Jest to poziom startowy idealny dla osób, które pragną zgłębić tajniki świata whisky. Nasze warsztaty są podzielone na 6 poziomów, tworzących kompleksową i wzajemnie uzupełniającą się ścieżkę edukacyjną. Twórcy Akademii Whisky ICON to prawdziwi entuzjaści, którzy z pasją dzielą się swoją wiedzą. Program oraz prezentowane marki whisky stanowią nasz firmowy sekret, który z przyjemnością odkrywamy w trakcie wspólnych spotkań. Serdecznie zachęcamy do udziału – doświadczenie to jest zdecydowanie warte Waszego czasu.
Czekamy na Was w ICON! 🙂
![]()