Producenci
RELACJA WARSZTATÓW DEGUSTACYJNYCH LEGENDARY AMERICAN WHISKEY ICONS 0
RELACJA WARSZTATÓW DEGUSTACYJNYCH LEGENDARY AMERICAN WHISKEY ICONS

W czwartek 9 maja 2024 roku w naszym klimatycznym salonie ICON Wine & Whisky Selection na warszawskim Targówku odbyły się warsztaty degustacyjne Legendary American Whiskey Icons.

Jak sama nazwa wskazuje, uczestnicy tego wydarzenia mieli okazję zapoznać się z popularnymi w Stanach Zjednoczonych trunkamiW niezwykle bogatą historię whiskey i burbonu, ich meandry smakowe, specyfikację oraz zarys powstania wprowadzał znany z pasji i profesjonalizmu Brand Ambasador marek Adrian Chwała.

W przyjaznej atmosferze i z uprzejmym uśmiechem poprowadził gości salonu przez hojne w smaku i aromacie

Amerykańskie Legendy, takie jak Evan Williams, Elijah Craig, Eagle Rare, Sazerac, Rittenhouse czy Buffalo Trace. Ta niesamowita podróż przez bardzo bogatą paletę smaków i aromatów, umilana dodatkowo dyskretnym podkładem muzycznym, ciepłym wnętrzem salonu ICON oraz kulturalną dyskusją o bourbonach między prowadzącym a uczestnikami był niezwykłym doświadczeniem dla wszystkich zebranych uczestników.

Tajemnice i historia whiskey w Stanach Zjednoczonych – Od szkockich i irlandzkich korzeni po ustawę „Bottled-in-Bond”.

Wszystko zaczęło się wraz z przybyciem szkockich i irlandzkich imigrantów do Stanów Zjednoczonych. Przybysze z ówczesnej Europy rozpoczęli produkcję swoich narodowych trunków według przywiezionych z ojczyzn receptur, dając mieszkańcom Ameryki Północnej okazję do zapoznania się z najlepszymi alkoholami, jakie znano na Wyspach Brytyjskich: szkocką whisky, i irlandzką whiskey. Amerykanie, smakując się najbardziej w rumach, pokochali w tych trunkach absolutnie wszystko. Dość szybko okazało się, iż jeden z kluczowych składników napoju, jęczmień, jest w USA dużo trudniej dostępny niż na Wyspach Brytyjskich.

Dalsze produkowanie whiskey w Ameryce wymagało zmiany receptur. Tak powstały oddzielne kategorie whiskey, zawierające w składzie nie tylko klasyczne zboża, ale i inne naturalne bogactwa Ameryki Północnej - Whiskey Rye, czyli charakterny napój powstały na bazie żyta oraz Bourbon, obecnie najbardziej ukochany trunek w Stanach Zjednoczonych zawierający w składzie powyżej 50% kukurydzy. W 1897 roku rząd USA wprowadził ustawę „Bottled-in-Bond” która klarownie przedstawia klasyfikację jakościową amerykańskich alkoholi, której oznaczenie widnieje pod tą samą nazwą na etykiecie produktów. 

Plansza degustacyjna Pozycje przeznaczone do degustacji

Jedynie Whiskey spełniające określone kryteria mogły otrzymać takie wyróżnienie. Jest ono bezwzględną gwarancją jakości danego trunku, dzięki czemu każdy, kto wchodził w posiadanie napoju z zawartym na butelce „Bottled-In-Bond” miał pewność, że będzie się cieszył trunkiem wyprodukowanym w ciągu jednego sezonu (zimowego lub letniego), dojrzewającym minimum przez okres 4 lat w beczce dębowej, pochodzącym z jednej destylarni, zawierającym aż 50% alkoholu.

Odkryj najlepsze trunki z USA – Perły wśród whiskey i bourbonu.

Tego wieczoru mieliśmy okazję degustować aż 6 różnych pozycji wśród whiskey znajdujących swoje korzenie w USA:

Adrian Chwała Buffalo Trace przelewany do kieliszka

Adrian Chwała przeprowadził nas przez każdy z tych produktów po kolei, obszernie o nich opowiadając, by na koniec warsztatów degustacyjnych zaskoczyć zebranych gości dwoma kolejnymi pozycjami:

Które z bourbonów i whiskey rye są dla Ciebie? Odkryj Smaki Ameryki.

Degustacja rozpoczęła się od delikatnej w smaku klasyki bourbonu – Evan Williams Kentucky Straight Bourbon. Aromat wanilii, toffi i gałki muszkatołowej, ze smakiem bardzo delikatnej wiśni, o chłodnym, lekko pikantnym finiszu. Subtelny i szlachetny trunek przyjemnie pobudził podniebienia uczestników wydarzenia. Nie bez powodu to właśnie Evan Williams był pierwszą pozycją w trakcie warsztatów. Jest to pierwsza destylarnia założona w Kentucky. Powstała aż 83 lata przed powstaniem powszechnie znanego Jacka Danielsa. Produkty pochodzące z destylarnii Evan Williams wyróżniają się większą zawartością procentową alkoholu w swoich produktach, oraz butelkami, idealnie nadającą się do shotów. 

Evan Williams Elijah Craig Small Batch

Kolejnym burbonem, jakiego skosztowali uczestnicy warsztatów Legendary American Whiskey Icons był Elijah Craig Small Batch z destylarni Heaven Hill. Trunek jest zasadniczo młody, ponieważ został wprowadzony na rynek w 2016 roku. Historia tej założonej w 1935 roku destylarni jest niezwykle bogata. W 1996 roku została doszczętnie zniszczona przez gigantyczny pożar, który strawił aż 90 tysięcy beczek z Burbonem. Mimo bardzo wyraźnego widma bankructwa, firma przetrwała we współpracy z Jim Beamem, oraz zdołała zachować pozycję na rynku. Zawierający 47% alkoholu Burbon jest niezwykle starannie skomponowanym trunkiem, z wyraźnymi nutami zapachowymi wanilii, czekolady i świeżo wypieczonego ciasta, z pikantnym finiszem delikatnie naznaczonym chilli. 

Elijah Craig Small Batch oraz degustujący Sazerac Rye i kieliszki

Następnym dziełem destylarni Heaven Hill, które mogliśmy skosztować był Elijah Craig Rye Whiskey, czyli przedstawiciel whiskey żytniej. Powstaje z minimum 51% żyta, oraz jest starzona w nowych dębowych beczkach które wcześniej zostały zwęglone od środka. Stanowi kontrast dla delikatnego burbonu którego próbowaliśmy wcześniej. Obecność żyta znacznie zwiększyła ostrość trunku na języku, a wypalany dąb pozostawał obecny w smaku razem z nutami pieczonych przypraw i miodu. Pikanteria na finiszu była wzmocniona przez silny aromat wanilii, ciemnej czekolady i drobnej nutki dymu dębowego. Tak umiejętne nadanie nut smakowych za pomocą wypalania beczek jest wizytówką Elijah Craig, która nie tylko jest głęboko zakorzeniona w tradycji destylarni, ale też jest świadectwem innowacji marki, która doznała znacznych strat przez płonące beczki. 

Brand Ambasador Adrian Chwała na kolejny przystanek degustacji wybrał założoną w 1775 destylarnię Buffalo Trace i pochodzący z niej Burbon Eagle Rare. Starzony przez 10 lat w beczkach, charakteryzuje się wytrawnym smakiem kandyzowanych migdałów i dębiny, oraz nutami ziół, wanilii, gorzkiej herbaty, suszonej cytryny i tytoniu. Po szybkim porównaniu jej z Burbonem Elijah Craig i wyjaśnieniu różnic w produkcji między Buffalo Trace i Heaven Hill, każdy z uczestników mógł wybrać swojego faworyta. 

Pozycja pierwsza z planszy degustacyjnej Elijah Craig Straight Rye

Następnie degustowaliśmy inną żytnią Whiskey, Sazerac Rye. Podobnie jak Eagle Rare, Sazerac Rye jest jedną z marek produkowanych przez destylarnię Buffalo Trace. Ta niezwykła whiskey miała dużo pikantniejszy smak i aromat niż jej konkurent z Heaven Hill. Sazerac Rye charakteryzuje się pieczoną cytryną, ostrą lukrecją, nutkami chleba razowego, mocnymi nutami wanilii, oraz mocno wyczuwalnego anyżu i goździków

Ostatnią planową pozycją warsztatów była żytnia Whiskey Rittenhouse, która jako jedyna z obecnych na degustacji zdołała zdobyć oznaczenie „Bottled-in-Bond”. Czteroletnie dojrzewanie w dębowych beczkach tego znakomitego trunku sprawiło, że whiskey ma pikantny smak z wyraźnym zakończeniem. Smak z nutą przypraw, nugatu, cynamonu i wanilii, podkreślony przez mocny zapach suszonych owoców, słodkiej papryczki, wzbogacony trwałym, mocnym finiszem zostającym na całym języku jeszcze przez dłuższą chwilę.

Sazerac Rye zbliżenie Rittenhouse

Niespodzianka na zakończenie warsztatów – Flagowy Buffalo Trace i pikantny likier Fireball.

Na zakończenie Goście salonu Icon otrzymali do skosztowania flagowy produkt destylarni Buffalo Trance, niosący tą samą nazwę bourbon który swoimi delikatnymi aromatami toffi i melasy oraz smakiem wanilii karmelu i kawy zdołał złagodzić ostrość Rittenhouse. Następnie kosztowaliśmy schłodzony likier Fireball. Stworzony na bazie kanadyjskiej Whiskey, który przypominał inne pozycje z degustacji, dorównując im intensywnym smakiem kwaśno – słodkiego cynamonu i zapachem oraz narastającej z każdą sekundą pikanterią w smaku z orzeźwiającym, lekko mentolowym finiszem

Historia i ewolucja amerykańskiej whiskey – Legendary American Whiskey Icons

Warsztaty Legendary American Whiskey Icons były czymś więcej niż jedynie okazją do skosztowania wybitnych alkoholi. To była też lekcja historii o jednych z najszlachetniejszych trunków na świecie. Goście salonu ICON nie tylko wynieśli z niego garść doznań sensorycznych, ale też rozbudowany obraz ewolucji amerykańskich legend – przez zapożyczone receptury od szkockich i irlandzkich trunków, aż po niepodważalną pozycję na rynku i w sercach miłośników dobrego alkoholu na całym świecie.  

Fireball Buffalo Trace

Czym charakteryzuje się Akademia Whisky ICON i jak można zapisać się na warsztaty?

Akademia Whisky ICON to wyjątkowe przedsięwzięcie, które wyróżnia się nie tylko organizacją warsztatów dotyczących różnych marek whisky i win, ale także stworzeniem autorskiego programu edukacyjnego skoncentrowanego na teorii oraz degustacji. Zajęcia odbywają się w przestrzeni ICON Wine & Whisky Selection, położonej na warszawskim Targówku przy ul. Głębockiej 5/u3.Chętni do uczestnictwa w warsztatach powinni odwiedzić naszą stronę internetową, gdzie pod zakładką "AKADEMIA ICON - DEGUSTACJE" mogą wybrać LEVEL 1.

Jest to poziom startowy idealny dla osób, które pragną zgłębić tajniki świata whisky. Nasze warsztaty są podzielone na 6 poziomów, tworzących kompleksową i wzajemnie uzupełniającą się ścieżkę edukacyjną. Twórcy Akademii Whisky ICON to prawdziwi entuzjaści, którzy z pasją dzielą się swoją wiedzą. Program oraz prezentowane marki whisky stanowią nasz firmowy sekret, który z przyjemnością odkrywamy w trakcie wspólnych spotkań. Serdecznie zachęcamy do udziału – doświadczenie to jest zdecydowanie warte Waszego czasu.

Czekamy na Was w ICON! 🙂 

Akademia Whisky Icon  Toast Adriana Chwały

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl