Producenci
RELACJA Z WYDARZENIA "THE MACALLAN - THE MACALLAN - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT WARSZAWA" 0
RELACJA Z WYDARZENIA "THE MACALLAN - THE MACALLAN - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT WARSZAWA"

W czwartkowy wieczór, 13 lutego 2025 roku, w eleganckim salonie ICON Wine & Whisky Selection na warszawskim Targówku odbyło się niezwykłe wydarzenie, które przyciągnęło koneserów wyszukanych trunków – degustacja ekskluzywnej whisky single malt The Macallan. To spotkanie wyróżniało się nie tylko prestiżem samej marki, ale również niecodzienną formułą prowadzenia.

Zamiast jednego prelegenta, uczestnicy mieli okazję wysłuchać dwóch ekspertów – ambasadorów marki, Panów Adriana Chwały i Marka Bilskiego, którzy stworzyli pełen pasji i energii duet, nadając wydarzeniu wyjątkową dynamikę. Dzięki ich charyzmie oraz głębokiej wiedzy, zgromadzeni goście Salonu ICON mogli nie tylko zanurzyć się w wielowarstwowym świecie smaków i aromatów tej kultowej whisky, ale również poznać fascynującą historię oraz kunszt rzemieślniczy, który od dekad stoi za jej produkcją.

Wieczór obfitował w inspirujące rozmowy, subtelne degustacyjne niuanse oraz niezapomniane wrażenia, które na długo pozostaną w pamięci uczestników.

Adrian Chwała Marek Bilski Ekspresja Adriana Chwały  

The Macallan – Jaka historia stoi za tą legendarną marką?

The Macallan to jedna z najbardziej prestiżowych i cenionych marek szkockiej whisky single malt, której historia sięga 1824 roku. Założona przez Alexandra Reida w sercu regionu Speyside, znanego też jako „Ogrody Szkocji”. Speyside, poniekąd należące też do regionu Highland, podarowało światu wiele doskonałych trunków o kwiatowych i owocowych aromatach i smakach, co stanowi też wizytówkę samego The Macallan.

W XIX wieku marka szybko zdobyła reputację whisky wyjątkowo bogatej w smaku, co zawdzięczała unikalnemu procesowi destylacji w małych miedzianych alembikach oraz dojrzewaniu w starannie dobranych beczkach – głównie po sherry, wykonanych z hiszpańskiego dębu. Niezaprzeczalnym świadectwem jakości i mocy whisky The Macallan jest jej obecność w popkulturze. Adrian Chwała rozpoczął degustację zaprezentowaniem fragmentu filmu Skyfall – Kolejnej części przygód agenta MI6 007 Jamesa Bonda.

Protagonista serii wraz ze swoim nemezis degustowali właśnie whisky The Macallan. Nie było to pierwsze spotkanie Bonda z Macallanem – W istocie, były to spotkania na tyle częste, iż The Macallan zostało nawet uznane za whisky Jamesa Bonda, zwłaszcza te z rocznika 1926, przedstawione jako ulubiony trunek kultowego agenta.

The Macallan – Jakie znaczenie dla marki ma kolor czerwony?

Panowie Chwała i Bilski przybliżyli gościom salonu ICON Wine & Whisky Selection istotę czerwieni i jej obecność w marce Macallan. Początki jej symboliki sięgają XX wieku, gdy Alexander Reid, założyciel destylarni, którego nazwisko oznacza „czerwony” w języku gaelickim, położył fundamenty pod dziedzictwo marki. Kolor ten stał się jeszcze bardziej ikoniczny wraz z serią The Red Collection, ekskluzywną linią starzonych whisky, podkreślającą kunszt i bogactwo smaku.

Czerwień pojawia się również w opakowaniach i etykietach niektórych edycji, stanowiąc subtelne, ale wyraziste nawiązanie do tradycji i prestiżu marki. Co więcej, po dziś dzień najlepsze beczki używane przy starzeniu whisky The Macallan są oznaczane właśnie czerwienią, tak jak niegdyś robił to Alexander Reid. Tak więc jeżeli butelki The Macallan, ich opakowania lub nawet same do nich wypełnienia są wzbogacone tą barwą – jest to świadectwo ich egzaltacji ponad i tak już kultowe Macallany! 

Czerwień Salonu ICON Czerwień i Macallan 

Beczki to żywe istoty – Czyli jak wielką rolę mają beczki dla jakości The Macallan?

Kwestię beczek szczegółowo przybliżył uczestnikom Marek Bilski. Wskazał na znaczenie, jakie mają beczki z dębu europejskiego, przede wszystkim pochodzącego z Hiszpanii, gdzie najpierw są one sezonowane przez kilka lat na słońcu, nie zaś w tartakach z pomocą gorącego powietrza. Beczki z dębu europejskiego są też znacznie bardziej chłonne niż te z dębu amerykańskiego. Oznacza to, że pochłoną w siebie znacznie więcej zapachu trunków w nich starzonych, dzięki czemu będą też w stanie później bardziej przekazać aromat samej whisky.

Beczki oddychają, kurczą się i rozszerzają, a przez mikropory w drewnie zachodzi powolna wymiana powietrza, co pozwala whisky dojrzewać w optymalnych warunkach. Im dłużej alkohol leżakuje w dębie europejskim, tym bardziej nabiera głębi, złożoności i aksamitnej tekstury, stając się prawdziwym dziełem sztuki, które koneserzy doceniają na całym świecie. 

Prowadzący podczas wykładu o beczkach Adrian Chwała podczas dyskusji

Jakie whisky The Macallan degustowano podczas wydarzenia THE MACALLAN - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT WARSZAWA?

Uczestnicy spotkania mieli niepowtarzalną okazję zanurzyć się w świat wyrafinowanych smaków i aromatów, degustując pięć wyjątkowych single maltów z prestiżowego portfolio The Macallan:

Jak to zwykle bywa w przypadku degustacji prowadzonych przez Adriana Chwałę, kolejność kieliszków umieszczonych na czerwonych matach degustacyjnych nie była przypadkowa. Na pierwszy ogień poszyły najmłodsi reprezentanci The Macallan, natomiast ostatnie takty degustacji przypadły edycjom specjalnym. Czym wykazały się te trunki? O tym już za chwilę!

Pojedynek dwunastoletnich whisky – Czym zachwyciły The Macallan 12YO i co je różni?

Kolejno kieliszki oznaczone numerem jeden i dwa zostały zapełnione whisky The Macallan – Double Cask 12 YO oraz Sherry Oak 12 YO. Choć oba trunki powstają w tej samej destylarni i dojrzewają przez identyczny okres, ich charakterystyka sensoryczna różni się znacząco, głównie za sprawą zastosowanych beczek.

The Macallan Double Cask 12 YO, ze względu na dojrzewanie w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego cechowała się znacznie bardziej wyrazistym profilem smakowym. Już w aromacie dominowały suszone owoce, ciemna czekolada i dębowa przyprawowość. Na podniebieniu whisky zachwyciła bogactwem nut rodzynek, karmelu i imbiru, a finisz okazał się znacznie dłuższy i bardziej wytrawny niż można by się tego spodziewać po dwunastoletniej whisky.

The Macallan 12YO Sherry Cask Macallan 12YO Double Cask w kieliszku

Natomiast The Macallan Sherry Oak 12 YO okazała się zdecydowanie bardziej łagodna. Nie dało się w niej wyczuć przypraw czy czekolady, gdyż beczki po sherry zapewniły jej znacznie bardziej cytrusowy profil, przełamany obecnością wiśni i miodu. Finisz tej whisky również był znacznie bardziej przystępny, co sprawiło, iż w tym pojedynku zdaniem większości uczestników degustacji zwyciężyła The Macallan 12YO Sherry Oak.

Pojedynek tych dwunastoletnich whisky dowiódł, jak ogromny wpływ na finalny charakter trunku ma rodzaj użytych beczek. Jednak nie było to jedyne zestawienie, jakie podczas tego wieczoru przygotował duet Chwała –Bilski.

The Macallan Double Cask 15 YO – Podwójnie destylowane dzieło sztuki.

Kieliszek numer 3 na macie degustacyjnej został zarezerwowany dla wybornej piętnastoletniej whisky the Macallan Double Cask. Została zestawiona bezpośrednio z The Macallan Double Cask 12 YO, i, co raczej nikogo nie powinno dziwić już ze względu na sam wiek, pokonała swoją młodszą konkurentkę. W teorii obie te pozycje były starzone w beczkach po obu rodzajach dębów, w praktyce natomiast „piętnastka” została podwójnie destylowana. 

The Macallan 15YO  The Macallan 15YO i łzy

Już w samej konsystencji była znacznie bardziej gładka, co dało się nawet zauważyć po równomiernym spływaniu „łez” po kieliszku. Mocny zapach czerwonych owoców i toffi były zwiastunem smaków pieczonego jabłka, lukrecji gałki muszkatołowej, zakończonych słodko pikantnym finiszem. Ten wyborny trunek zdobył uznanie zdecydowanie większej ilości uczestników, z miażdżącą przewagą głosów, i stanowiąc tym samym jedną z najbardziej uznanych gwiazd wieczoru. 

Dlaczego zestawienie The Macallan A Night on Earth Jerez 2024 i The Macallan Classic Cut 2024 wzbudziło największe emocje?

Kieliszki numer cztery i pięć zawierały wyjątkowe edycje The Macallan – A Night on Earth Jerez 2024 oraz Classic Cut 2024. Pierwsza z nich, inspirowana hiszpańskim dziedzictwem i celebrację ichnich świąt w gronie rodzinnym oferowała bogactwo aromatów winogron, migdałów i miodu, dodatkowo wzmocnione przez dość wysoki woltaż (52.4%). Jest to też najbardziej wyróżniająca się pozycja pod kątem wizualnym, oferowana w specjalnym opakowaniu zdobionym przez grafiki celebrujące święta noworoczne.

Natomiast Classic Cut 2024 urzekła intensywnymi nutami moreli, skórki od limonki, ananasa i cytryny. Co zadziwiające, ta niesamowita whisky mimo tak owocowych nut smakowych i aromatów okazała się niezwykle mocna i pikantna. Dosłownie, eksplozja smaków była natychmiastowa – od ananasa, aż po imbir.

Kolor czerwony w przypadku whisky The Macallan zobowiązuje, czego Classic Cut, utrzymana właśnie w tej barwie, jest doskonałym przykładem. I była to opinia sporej części degustatorów zebranych tego wieczora w ICON, gdyż wskazali oni właśnie tą pozycję jako najlepszą pozycję z prezentowanej piątki.

The Macallan Classic Cut 2024 The Macallan A Night on Earth

Niezapomniany wieczór z The Macallan.

Degustacja The Macallan w ICON Wine & Whisky Selection była prawdziwą podróżą przez świat luksusowej whisky single malt. Dzięki niezwykłemu prowadzeniu Adriana Chwały i Marka Bilskiego, uczestnicy nie tylko spróbowali wyjątkowych trunków, ale także zdobyli cenną wiedzę na temat produkcji i degustacji whisky klasy premium.

Żyrafa Roger na straży Salonu Kieliszki degustacyjne

Całości dopełniała elegancka oprawa wydarzenia, która tworzyła niezapomnianą atmosferę luksusu i wyrafinowania. Nastrojowe, ciepłe oświetlenie subtelnie podkreślało detale wystroju, budując aurę ekskluzywności, a starannie dobrana, klimatyczna muzyka dodawała wydarzeniu wyjątkowego charakteru. Wysokiej jakości materiały wizualne zawsze obecne na salonie nie tylko zachwycały estetyką, ale także bardzo pomagały wczuć się w bogatą historię, tradycję i dziedzictwo The Macallan.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl