Producenci
ARDBEG - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT W WARSZAWIE 0
ARDBEG - DEGUSTACJA WHISKY SINGLE MALT W WARSZAWIE

Po długiej przerwie udało się!...

Po długiej przerwie, związanej z sytuacją epidemiologiczną w naszym kraju, udało się nam powrócić z warsztatami! Postanowiliśmy, że pierwsze spotkanie, po wspomnianej przerwie, musi być szczególne. Dlatego też zorganizowaliśmy kolejną prezentację marki z jej brand ambasadorem – Stanisławem Dominem. Tym razem postawiliśmy na niesamowitą destylarnię ze szkockiego regionu Islay, dzięki czemu uczestnicy warsztatów mogli degustować słynnego, torfowego single malta, jakim jest whisky Ardbeg.

Dlaczego whisky Ardbeg? – krótka charakterystyka marki.

Zastanawiacie się pewnie, dlaczego wybraliśmy markę Ardbeg? Otóż jest kilka powodów, jednak najważniejszym z nich jest niewątpliwie fenomen marki, destylarni oraz whisky Ardbeg!

Zacznijmy jednak od początku… Ardbeg to ponad 200 lat produkcji whisky z burzliwą historią. Sama destylarnia zdobyła serca fanów torfowej whisky na całym świecie. Marka Ardbeg należy do koncernu LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) – zrzeszającego najbardziej ekskluzywne marki na świecie.

Destylarnia Ardbeg znajduje się w Szkocji na wyspie Islay, która słynie z produkcji torfowych single malt. Ta kategoria wyróżnia się spośród reszty whisky tym, że podczas ich produkcji słód jęczmienny zadymiany jest dymem torfowym. Jeżeli jesteś ciekawy/a jak dokładniej wygląda produkcja torfowych whisky i nie tylko, oraz jakie posiadają aromaty i walory smakowe, koniecznie zajrzyj do zakładki AKADEMIA ICON – DEGUSTACJE na naszej stronie o degustacji whisky. Więcej informacji na ten temat znajdziesz poniżej, w kolejnych akapitach.

Ardbeg wyróżnia się również swoim charakterem. Mówi się, że w każdej butelce whisky z tej destylarni ujęty jest klimat wyspy Islay, który w zależności od pory może się diametralnie różnić – raz burzowy, a raz słoneczny. Taka właśnie jest whisky Ardbeg, której poszczególne edycje odznaczają się swoistymi walorami oraz historią.

 

Jak wyglądała prezentacja marki Ardbeg?

Pewnie jesteście ciekawi, jak się bawiliśmy? Otóż fantastycznie!
Jak za każdym razem nie zabrakło świetnej atmosfery oraz naszych uczestników, którzy pomogli nam ją zbudować. Warsztaty rozpoczęliśmy miłą niespodzianką, jaką był autorski welcome drink przygotowany przez ambasadora marki Stanisława, który użyczył nam swojej receptury :).
Pomysł na drinka z Ardbeg 10YO.
Do przygotowania drinka potrzebujesz:

  • około 120ml klasycznego toniku;
  • 40ml whisky Ardbeg Ten;
  • łyżeczkę soku z cytryny;
  • łyżeczkę syropu cukrowego;
  • lód;
  • plasterek cytryny oraz kawałek wodorostu nori.

Wykonanie:
Szklankę w całości wypełnij lodem. Wlej do niej sok z cytryny, syrop cukrowy i whisky Ardbeg. Następnie dopełnij szklankę tonikiem. Na sam koniec dodaj do drinka plasterek cytryny oraz kawałek wodorostów nori.
Slàinte Mhath!

Z tak zaczętą prezentacją marki Ardbeg, omówione zostały ważne dla destylarni tematy takie, jak historia oraz szczegółowa produkcja whisky Ardbeg. Dowiedzieliśmy się również, czym dokładnie jest torf, jak się go używa i dlaczego to właśnie on jest potrzebny do produkcji whisky Ardbeg. Stanisław wytłumaczył nam również, czym jest zagadkowe pojęcie PPM pojawiające się wraz z torfową whisky i jej degustacją.

 

Czym wyróżnia się whisky Ardbeg?

Podczas warsztatów spróbowaliśmy 5 rodzajów whisky Ardbeg.
Na pierwszy ogień poszła nowość destylarni, jaką jest whisky ARDBEG 5YO WEE BEASTIE. Ten 5-letni single malt jest niczym bestia zamknięta w butelce. Whisky leżakowana jest w beczkach z amerykańskiego dębu po Bourbonie oraz beczkach po hiszpańskim winie sherry Oloroso, które nadają jej przyprawowych aromatów.

Drugą pozycją, którą degustowaliśmy, była whisky ARDBEG AN OA. Jest to niewątpliwie najsłodsza whisky w destylarni Ardbeg. Swoją nazwę zawdzięcza półwyspowi An Oa, znajdującemu się na wyspie Islay.

Następnie próbowaliśmy whisky ARDBEG UIGEADAIL. Jego nazwa jest nawiązaniem do jeziora Uigeadail, z którego destylarnia pobiera wodę do produkcji whisky Ardbeg. Jezioro należy tylko i wyłącznie do Ardbega. Wyjątkowe jest również to, że sama woda z jeziora jest już torfowa.

Jako kolejną degustowaliśmy whisky ARDBEG CORRYVRECKAN. Swoją nazwę zawdzięcza on jednemu z najbardziej niebezpiecznych wirów wodnych w Europie. Nazwa ta jest nawiązaniem do charakteru tej whisky, który wciąga tak samo jak wir. Whisky Ardbeg Corryvreckan butelkowana jest o mocy 57,1%.

Na sam koniec zostawiliśmy flagową whisky destylarni, jaką jest niezastąpiony ARDBEG TEN – absolutna klasyka i wręcz kultowa pozycja w kategorii dymnych i torfowych.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o prezentowanych edycjach marki Ardbeg, zapraszamy do przeczytania naszych autorskich opisów, które znajdują się pod poszczególnymi produktami, na naszej stronie www.iconselection.pl.

 

 

Czym jest Akademia Whisky ICON oraz jak się dostać na warsztaty?

Oprócz warsztatów w formie prezentacji marek, zajmujemy się Akademią Whisky ICON, która oparta jest na autorskim programie, składającym się z teorii oraz degustacji. Wszystko odbywa się w naszym salonie ICON Wine & Whisky Selection znajdującym się przy ul. Głębockiej 5/u3 na warszawskim Targówku.

Aby wziąć udział w warsztatach, wystarczy na naszej stronie kliknąć zakładkę „AKADEMIA ICON - DEGUSTACJE”, a następnie wybrać LEVEL 1, który uważamy za idealny do poznania kategorii whisky. Cały program warsztatów opiera się na 6 Levelach, które tworzą spójną całość i uzupełniają się nawzajem.

Akademia Whisky ICON jest naszego autorstwa. Szczegóły programu i przedstawiane marki whisky są naszą słodką tajemnicą, którą chcemy odkrywać razem z Wami. Zapraszamy wszystkich do uczestnictwa, a sami przekonacie się, że warto.
Do zobaczenia w ICON! 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl