MARTINI ROSSO 1L
Opis
Martini Rosso – niezastąpiony składnik lubianych drinków.
Martini Rosso to pierwszy produkt kultowej marki. Jego tajna receptura powstała w 1863 roku i do dzisiaj pozostaje niezmieniona. Martini Rosso produkowane jest na bazie włoskiego wina, ziół z Piemontu, a także egzotycznych korzennych przypraw. Słodki smak i ciemną barwę zawdzięcza dodatkowi karmelu.
Martini Rosso jest lekkie i bogate w smaku – posiada zarówno słodkie nuty dojrzałych owoców, jak i te bardziej korzenno-pikantne. Niektórzy doszukują się w nim podobieństwa do słodkiego hiszpańskiego wina wzmacnianego – sherry.
Charakterystyczny smak Martini Rosso doskonale komponuje się z innymi alkoholami, takimi jak gin, whisky, tequila czy brandy, tworząc doskonałą bazę do prostych, a także tych bardziej złożonych, drinków. Martini Rosso zawsze serwujemy dobrze schłodzone. Najlepiej smakuje w specjalnym kieliszku, który wziął swoją nazwę od tego kultowego wermutu. To niezbędny składnik domowego baru.
Co charakteryzuje Martini Rosso?
- Zapach: aromat dojrzałych owoców, ziół i egzotycznych przypraw;
- Smak: słodko-gorzki z nutami owoców, kawy, gałki muszkatołowej, lukrecji, cynamonu oraz odrobiną tytoniu;
- Finisz: bogaty i gładki z przyprawowym posmakiem.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Martini Rosso.
Jeden z najmodniejszych drinków pochodzący z Florencji – Negroni:
Składniki:
- 40 ml Martini Rosso
- 40 ml ginu Bombay Sapphire
- 40 ml Campari
- cząstka pomarańczy
- lód
Przygotowanie:
Wszystkie płynne składniki wymieszaj ze sobą w shakerze. Następnie przelej je do szklanki typu Old fashioned wypełnionej lodem. Na koniec udekoruj swój koktajl cząstką pomarańczy. Na zdrowie!
Elegancki aperitif o kolorze jesiennych liści – Fallen Leaves:
Składniki:
- 45 ml Martini Rosso
- 45 ml Calvadosu
- 15 ml Martini Extra Dry
- 5 ml Koniaku lub Brandy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w shakerze. Następnie przelej je do kieliszka typu Coupe i ozdób skórką cytryny. Na zdrowie!
Jaka jest historia marki Martini?
Martini to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek świata. Lubiany i popularny wermut produkowany jest od 1863 roku. Twórcą receptury był zielarz Luigi Rossi, którego zaprosił do współpracy Alessandro Martini – dyrektor niewielkiej firmy handlującej winem i alkoholami.
W 1864 powstała nowa wytwórnia wermutu w Pessione koło Turynu. Wermut nazwany Martini błyskawicznie stał się hitem sprzedaży nie tylko w Europie. Już w 1903 roku był eksportowany do 70 krajów świata. W 1929 roku pojawiło się po raz pierwszy kultowe logo „Ball & Bar”.
Po II wojnie światowej Martini z powodzeniem prowadziło kampanie reklamowe w telewizji, sponsorowało sporty samochodowe, koncerty, wystawy, a także mistrzostwa świata w piłce nożnej kobiet. W 1977 roku rodzinna firma Martini & Rossi została przekształcona w General Beverage Corporation. W 1992 roku nastąpiła fuzja z Bacardi, co zaowocowało powstaniem czwartej co do wielkości na rynku alkoholowym firmy Bacardi-Martini Ltd.
Obecnie wytwórnię opuszcza około 5 milionów litrów Martini rocznie. Jest to jedna z najsilniejszych marek – słowo Martini stało się nieomal synonimem aperitifu. Nazwę tą nosi jeden z najpopularniejszych drinków na świecie, a także charakterystyczne, trójkątne kieliszki koktajlowe.