MARTINI EXTRA DRY 1L
Opis
Martini Extra Dry – najbardziej wszechstronny składnik mieszanych drinków.
Martini Extra Dry to wermut o wytrawnym, lecz subtelnym i bogatym smaku. Skomplikowaną formułę zawierającą około 40 ziół i przypraw zmieszanych z włoskim winem opracowali bracia Rossi – synowie ojca marki Luigiego. Martini Extra Dry posiada wybitnie orzeźwiający charakter i przyjemne owocowe nuty. Aromaty cytrusów, zielone jabłka i brzoskwini sprawiają, że jest to jeden z najczęściej spotykanych składników koktajli.
Najbardziej znane połączenia Martini Extra Dry to z ginem lub z wódką, ale równie dobrze sprawdza się w bardziej złożonych kompozycjach. Można delektować się nim solo z dodatkiem oliwki. Martini Extra Dry serwujemy mocno schłodzone i koniecznie w schłodzonym szkle – najlepiej w kieliszku do martini. Jeśli chcesz pobawić się w domowego barmana butelka Martini Extra Dry powinna być jednym z pierwszych zakupów.
Co charakteryzuje Martini Extra Dry?
- Zapach: świeży aromat skórki cytrusowej, zielonego jabłka, melonów i miodu akacjowego;
- Smak: wytrawny, owocowy, z nutą kwiatu irysa, drewna oraz egzotycznych przypraw;
- Finisz: świeży i rześki, owocowy, z akcentem goryczki.
Pomysł na drinka z wykorzystaniem Martini Extra Dry.
Amber Nectar
Składniki:
- 30 ml Martini Extra Dry
- 60 ml whisky Dewar's 12YO
- 10 ml whisky Ardbeg 5YO lub Ardbeg 10YO
- 10 ml miodu
Przygotowanie:
W shakerze wypełnionym lodem wymieszaj ze sobą wszystkie składniki . Następnie przelej zawartość shakera do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na koniec ozdób kieliszek kawałkiem skórki cytrynowej. Na zdrowie!
Lemonhead
Składniki:
- 10 ml Martini Extra Dry
- 45 ml czystej wódki
- 30 ml soku z cytryny
- 5 ml syropu cukrowego
- 2 kawałki trawy cytrynowej
Przygotowanie:
Zmiażdż w moździerzu trawę cytrynową i przełóż do shakera. Dodaj Resztę składników i energicznie wstrząśnij. Serwuj w schłodzonym kieliszku do martini, ozdobionym skórką cytrynową. Na zdrowie!
Jaka jest historia marki Martini?
Martini to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek świata. Lubiany i popularny wermut produkowany jest od 1863 roku. Twórcą receptury był zielarz Luigi Rossi, którego zaprosił do współpracy Alessandro Martini – dyrektor niewielkiej firmy handlującej winem i alkoholami.
W 1864 powstała nowa wytwórnia wermutu w Pessione koło Turynu. Wermut nazwany Martini błyskawicznie stał się hitem sprzedaży nie tylko w Europie. Już w 1903 roku był eksportowany do 70 krajów świata. W 1929 roku pojawiło się po raz pierwszy kultowe logo „Ball & Bar”.
Po II wojnie światowej Martini z powodzeniem prowadziło kampanie reklamowe w telewizji, sponsorowało sporty samochodowe, koncerty, wystawy, a także mistrzostwa świata w piłce nożnej kobiet. W 1977 roku rodzinna firma Martini & Rossi została przekształcona w General Beverage Corporation. W 1992 roku nastąpiła fuzja z Bacardi, co zaowocowało powstaniem czwartej co do wielkości na rynku alkoholowym firmy Bacardi-Martini Ltd.
Obecnie wytwórnię opuszcza około 5 milionów litrów Martini rocznie. Jest to jedna z najsilniejszych marek – słowo Martini stało się nieomal synonimem aperitifu. Nazwę tą nosi jeden z najpopularniejszych drinków na świecie, a także charakterystyczne, trójkątne kieliszki koktajlowe.