
WINO IRONSTONE PINOT NOIR USA 0,75L
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Ironstone Pinot Noir – lekkie kalifornijskie wino o intensywnych owocowych nutach.
Pinot Noir to najdawniej zdefiniowany i opisany szczep winogron. Wzmianki o nim pochodzą z Burgundii, z XIV wieku. Stamtąd też pochodzą najszlachetniejsze wina z tego szczepu, który jest wyjątkowo wymagający i trudny w uprawie.
Do Kalifornii trafił w połowie XX wieku, a jego popularność wzrosła po emisji kultowego filmu "Bezdroża". Doskonale udaje się w łagodnym klimacie kalifornijskiego regionu Lodi. Ironstone Pinot Noir jest winem o lekkim charakterze, lecz esencjonalnym, mocno owocowym smaku.
Do wina ze szczepu Pinot Noir dodawane jest 10% Syrah i 5% Petite Syrah. Wino spędza 3 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu. Jest orzeźwiające i nietrudne w odbiorze – na pierwszy plan wysuwają się soczyste motywy dojrzałych owoców podkreślone korzennymi przyprawami.
Wśród licznej konkurencji kalifornijskiej, wino Ironstone Pinot Noir zostało wyróżnione między innymi złotym medalem na konkursie win w San Diego 2017, podwójnym złotym medalem na profesjonalnym konkursie win w Calaveras 2017, a także uzyskało 4,5 gwiazdki w rankingu Restaurant Wine Issue 2017.
Co charakteryzuje wino Ironstone Pinot Noir?
- Barwa: lśniąca, rubinowa;
- Zapach: przyjemny, aromat słodkich, dojrzałych wiśni, goździków i wanilii;
- Smak: bogaty, pełen nut dojrzałych owoców leśnych, suszonych śliwek oraz odrobiny gorzkiej herbaty, tytoniu i wanilii;
- Finisz: świeży i owocowy, z soczystą kwasowością.
Do czego serwować wino Ironstone Pinot Noir?
Wino Ironstone Pinot Noir idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonej kaczki, a także do innych lekkich dań mięsnych. Połączy się również z tłustą rybą – łososiem, halibutem, a nawet tradycyjnym karpiem wigilijnym. Doskonałym dodatkiem do degustacji tego wina będą delikatne sery pleśniowe i owcze.
Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.
Jaka jest historia marki Leaping House?
W 1915 roku do USA przybyła rodzina niemieckich osadników. Po 9 latach przenieśli się do Kalifornii, by tam zająć się uprawą warzyw. Głowa rodziny – John Kautz, był wyjątkowo operatywnym człowiekiem i wkrótce zainteresował się uprawą winorośli. Zaczął uprawiać sprowadzone z Europy szczepy winogron, a zbiory z powodzeniem sprzedawał miejscowym producentom wina.
W 1988 roku rodzina Kautz zadebiutowała z własną marką – Ironstone. Obecnie w posiadaniu czwartego pokolenia rodziny Kautz znajduje się 2600 ha winnic, wykute w litej skale piwnice do leżakowania win, a także kilka cenionych marek – nie tylko na amerykańskim rynku, w tym marka Leaping House.
Zarząd firmy składa się prawie w całości z członków rodziny, a nad produkcją wina czuwa jeden z najwyżej cenionych w USA enologów – Steve Millier. Firma wytwarza obecnie 12 milionów galonów wina, co daje około 45 milion trunku rocznie! Dlatego też winnica ta jest jednym z największych producentów win kalifornijskich.
Rodzina Kautz bierze aktywny udział w wydarzeniach kulturalnych i turystycznych Kalifonii – posiada własne centrum degustacji wina, współpracuje z wieloma muzykami światowej klasy, a także angażuje się w ruchy proekologiczne. Ciekawostką jest fakt, iż firma posiada również muzeum historii wydobycia złota w Kalifornii, którego ozdobą jest Ironstone – największa na świecie bryła krystalicznego złota o wadze ponad 16 kilogramów!
Wino zawiera siarczyny.
Dane techniczne
WINO POLECANE DLA | POCZĄTKUJĄCYCH |
SZCZEP WINOROŚLI | PINOT NOIR |
REGION WINA | LODI |
WYTRAWNOŚĆ | WYTRAWNE |
KRAJ POCHODZENIA WINA | USA |
KOLOR WINA | CZERWONE |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE | 13,5% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |