
WINO LEAPING HORSE CHARDONNAY USA 0,75L
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Wino Leaping Horse Chardonnay – kalifornijska klasyka, owocowe orzeźwienie.
Leaping Horse Chardonnay jest doskonałym i nietrudnym w odbiorze wytrawnym winem, wyróżniającym się nutami tropikalnych owoców. Powstaje w regionie Lodi, gdzie po raz pierwszy w Kalifornii właściciele Ironstone Vineyards rozpoczęli uprawę tego szczepu. Owocowe motywy połączone są z lekką mineralnością co jest zasługą łagodnego, słonecznego klimatu oraz gliniastej gleby, która dobrze przepuszcza wodę.
Wino Leaping Horse Chardonnay leżakuje przez 4 miesiące w beczkach z nowego dębu francuskiego, co dodatkowo wygładza smak i pozostawia delikatną nutę wanilii. Jest typowym reprezentantem kalifornijskiej odsłony Chardonnay. Chociaż zdecydowanie wytrawne, jest na tyle delikatne, że warto delektować się nim solo.
Linia Leaping Horse swoją nazwę i logo zawdzięcza zamiłowaniu do jazdy konnej rodziny Kautz – właścicielom Irostone Vineyards. Wino zostało w 2016 roku wyróżnione przez magazyn Wine Enthusiast za najlepszy stosunek jakości do ceny, a w 2020 roku nagrodzone uzyskało złoty medal na konkursie San Francisco Chronicle.
Co charakteryzuje wino Leaping Horse Chardonnay?
- Kolor: bladożółty;
- Zapach: delikatny, aromaty owoców tropikalnych, zielonego jabłka i dojrzałej gruszki;
- Smak: delikatnie wytrawny i idealnie zbalansowany z owocowymi nutami cytrusów oraz gruszek;
- Finisz: niezbyt długi, orzeźwiający i cytrusowy, wykończony cytrynową skórką.
Do czego serwować wino Leaping Horse Chardonnay?
Wino Leaping Horse Chardonnay jest bardzo uniwersalne w doborze do potraw. Idealne pasuje do owoców morza, makaronów z wegetariańskimi dodatkami, ryb z grilla z ziołowymi przyprawami, a także białego mięsa w towarzystwie serowych i śmietanowych sosów.
Najlepiej smakuje w temperaturze 8-10°C.
Jaka jest historia marki Leaping House?
W 1915 roku do USA przybyła rodzina niemieckich osadników. Po 9 latach przenieśli się do Kalifornii, by tam zająć się uprawą warzyw. Głowa rodziny – John Kautz, był wyjątkowo operatywnym człowiekiem i wkrótce zainteresował się uprawą winorośli. Zaczął uprawiać sprowadzone z Europy szczepy winogron, a zbiory z powodzeniem sprzedawał miejscowym producentom wina.
W 1988 roku rodzina Kautz zadebiutowała z własną marką – Ironstone. Obecnie w posiadaniu czwartego pokolenia rodziny Kautz znajduje się 2600 ha winnic, wykute w litej skale piwnice do leżakowania win, a także kilka cenionych marek – nie tylko na amerykańskim rynku, w tym marka Leaping House.
Zarząd firmy składa się prawie w całości z członków rodziny, a nad produkcją wina czuwa jeden z najwyżej cenionych w USA enologów – Steve Millier. Firma wytwarza obecnie 12 milionów galonów wina, co daje około 45 milion trunku rocznie! Dlatego też winnica ta jest jednym z największych producentów win kalifornijskich.
Rodzina Kautz bierze aktywny udział w wydarzeniach kulturalnych i turystycznych Kalifonii – posiada własne centrum degustacji wina, współpracuje z wieloma muzykami światowej klasy, a także angażuje się w ruchy proekologiczne. Ciekawostką jest fakt, iż firma posiada również muzeum historii wydobycia złota w Kalifornii, którego ozdobą jest Ironstone – największa na świecie bryła krystalicznego złota o wadze ponad 16 kilogramów!
Wino zawiera siarczyny.
Dane techniczne
WINO POLECANE DLA | POCZĄTKUJĄCYCH |
SZCZEP WINOROŚLI | CHARDONNAY |
REGION WINA | CALIFORNIA |
WYTRAWNOŚĆ | WYTRAWNE |
KRAJ POCHODZENIA WINA | USA |
KOLOR WINA | BIAŁE |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU W WINIE | 12% |
POJEMNOŚĆ | 0,75L |