WINO LEAPING HORSE MERLOT USA 0,75L
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Wino Leaping Horse Merlot – najdelikatniejsze z wytrawnych.
Nie wszystkim odpowiada mocny charakter wytrawnego wina, odczuwany jako cierpkość czy wyraźna kwasowość. Dla takich osób idealnym wyborem będzie Leaping Horse Merlot – wytrawne wino o pięknym, owocowym aromacie oraz łagodnym i pełnym dojrzałych owoców smaku, niepozbawione słodyczy na finiszu.
Wino Leaping Horse Merlot powstaje w wyjątkowo sprzyjających warunkach klimatycznych, w oddalonych od oceanu kalifornijskiej winnicach Ironstone Vineyards. Jest kupażem o przeważającej zawartości szczepu Merlot (92%) i niewielkiej domieszce szczepu Malbec. Jego 3-miesięczne dojrzewanie w nowych beczkach z francuskiego dębu nadaje owocowym nutom doskonałego balansu i przyjemnych motywów wanilii i czekolady.
Leaping Horse Merlot to jedno z nielicznych czerwonych, wytrawnych win, które doskonale smakuje samo. To doskonałe wino dla osób niezbyt doświadczonych w degustacji czerwonych, wytrawnych win. Dodatkowo Leaping Horse Merlot należy do linii win pochodzących z utytułowanej kalifornijskiej winnicy Ironstone Vineyrads. Nazwa, jak i etykieta nawiązują do ulubionego sportu rodziny Kautz – jazdy konnej.
Co charakteryzuje Leaping Horse Merlot?
- Kolor: bordowy z czerwonymi refleksami;
- Zapach: słodkie dojrzałe owoce – wiśnie, czereśnie i maliny, śliwki kalifornijskie
- Smak: aksamitnie owocowy, z nutami czerwonych dojrzałych owoców, odrobiną czekolady i beczki dębowej
- Finisz: owocowy i gładki z nutami wanilii i dębiny
Do czego serwować wino Leaping Horse Merlot?
Bogaty i gładki smak wina Leaping Horse Merlot świetnie komponuje się z wieloma potrawami, takimi jak mięso, wędliny, gulasz, potrawy mięsno-warzywne, czy sery. Miłośnicy wyrafinowanych smaków powinni spróbować go również z deserową czekoladą o zawartości kakao około 60%.
Najlepiej smakuje w temperaturze 18°C.
Jaka jest historia marki Leaping House?
W 1915 roku do USA przybyła rodzina niemieckich osadników. Po 9 latach przenieśli się do Kalifornii, by tam zająć się uprawą warzyw. Głowa rodziny – John Kautz, był wyjątkowo operatywnym człowiekiem i wkrótce zainteresował się uprawą winorośli. Zaczął uprawiać sprowadzone z Europy szczepy winogron, a zbiory z powodzeniem sprzedawał miejscowym producentom wina.
W 1988 roku rodzina Kautz zadebiutowała z własną marką – Ironstone. Obecnie w posiadaniu czwartego pokolenia rodziny Kautz znajduje się 2600 ha winnic, wykute w litej skale piwnice do leżakowania win, a także kilka cenionych marek – nie tylko na amerykańskim rynku, w tym marka Leaping House.
Zarząd firmy składa się prawie w całości z członków rodziny, a nad produkcją wina czuwa jeden z najwyżej cenionych w USA enologów – Steve Millier. Firma wytwarza obecnie 12 milionów galonów wina, co daje około 45 milion trunku rocznie! Dlatego też winnica ta jest jednym z największych producentów win kalifornijskich.
Rodzina Kautz bierze aktywny udział w wydarzeniach kulturalnych i turystycznych Kalifonii – posiada własne centrum degustacji wina, współpracuje z wieloma muzykami światowej klasy, a także angażuje się w ruchy proekologiczne. Ciekawostką jest fakt, iż firma posiada również muzeum historii wydobycia złota w Kalifornii, którego ozdobą jest Ironstone – największa na świecie bryła krystalicznego złota o wadze ponad 16 kilogramów!
Wino zawiera siarczyny.